Parisul și Londra schimbă strategia. Cât vor costa totuși ideea imunizării și alegerile ținute în plină criză de coronavirus?

„Suntem în război”. „În război sanitar, desigur, dar dușmanul este aici. Invizibil, insesizabil”, a decretat, luni, președintele francez, Emmanuel Macron, în discursul în care a anunțat un set de măsuri radicale pentru contracararea pandemiei.

La aproape 7.000 de cazuri și aproape 150 de decese înregistrate, situația din Franța stârnește tot mai mult îngrijorarea specialiștilor. Pe plan intern, dar și pe plan extern.

Doar de duminică pe luni a fost o explozie de 900 de cazuri.

„Evoluţia epidemiei în Franţa este foarte îngrijorătoare. Se înrăutăţeşte rapid. Este o epidemie foarte rapidă. Vedem că numărul cazurilor acum se dublează la fiecare trei zile”, declara, recent, Jerome Salomon, directorul general al Sănătății. Oficialul a amintit „strigătul de alarmă, strigătul de alertă”, date de medici, și a punctat imperativ: „francezii trebuie să înţeleagă un lucru pe care probabil nu l-am explicat suficient, şi anume că noi toţi putem transmite virusul fără să ştim”.

Așadar, acum școlile sunt închise, oamenilor li se cere să nu iasă din case fără vreun motiv foarte întemeiat, companiilor li se cere să le faciliteze angajaților munca de la distanță.

Însă francezii au fost luați oarecum prin surprindere de gravitatea situației și de tonul din ultimele 48 de ore al autorităților de la Paris.

În primă fază a comunicării oficiale pe tema coronavirusului, locuitorii Franței au fost expuși la teza imunizării în grup, un pariu care a tentat nu doar Parisul, ci și Londra. În Franța, abordarea a continuat în aceeași linie săptămâna trecută, când veștile din Italia creionau un tablou tot mai sumbru, cu rate uriașe de apariție a noi cazuri și decese în creștere de la zi la zi. Sau când datele arătau că Spania riscă să intre pe aceeași pantă, fapt pentru care Madridul, dar și alte capitale au declarat starea de urgență.

Ideea consemnării populației la domiciliu părea din altă galaxie, în contrast cu abordarea din multe alte state.

Cu doar o săptămână înaintea anunțului grav făcut la televiziune, președintele Emmanuel Macron și soția sa mergeau la teatru. Sugera, prin propriul exemplu, că viața trebuie să continue netulburată în Franța. De altfel, liderul de la Paris arăta că în stadiul doi, epidemia ar putea rămâne blocată săptămâni sau chiar luni. În câteva zile, însă, autoritățile de la Paris urmau să intre în panică.

O grijă suplimentară o reprezintă acum efectul organizării alegerilor municipale. Nu atât prin prisma posibilei amânări a turului doi, cât prin faptul că primul tur s-a desfășurat chiar weekend-ul trecut, în plină ascensiune a pandemiei pe teritoriul Franței.

Încăpățânarea Parisului în a ține scrutinul, văzut de unii ca o adevărată trambulină pentru răspândirea infecțiilor cu Covid-19, a fost criticată aspru în unele dintre ziarele mari din Franța.

Pirueta lui Boris Johnson

Și în Marea Britanie planurile oficiale se revizuiesc în timp real. După ideea inițială a expunerii populației și după ce semnalele de alarmă din marile spitale, potrivit cărora Guvernul Boris Johnson îi expune pur și simplu pe medici pandemiei, Londra face acum planuri ca „în timp de război”.

Persoanele în vârstă ar putea trece în izolare pentru o perioadă de trei-patru luni și este luată în calcul rechiziţionarea forţată a hotelurilor, spitalelor private şi altor clădiri.

Totodată, celebrele pub-uri britanice, restaurantele și alte asemenea locații ar putea fi închise. Luni, Boris Johnson le-a recomandat concetățenilor să evite aceste locuri, dar a evitat să spună ceva de închiderea lor.

Reprezentanții industriei au criticat anunțul premierului, reproșând că va conduce la pierderea multor locuri de muncă.

Pe de altă parte, Boris Johnson a fost puternic criticat în ultimele zile pentru lejeritatea cu care a fost abordată în Marea Britanie pandemia de coronavirus.

Aproape 1.600 de cazuri au fost confirmate în Regatul Unit, iar numărul deceselor se apropie de 60.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here