Pe autostrăzile din România, distanța de siguranță dintre mașini ar putea fi reglementată și marcată

Pe autostrăzile din România s-ar putea introduce obligația de a respecta o distanță de siguranță între mașini, care va fi marcată prin săgeți pe asfalt, conform unei inițiative a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a fost prezentată recent guvernanților.

În clipă de față, în România nu este reglementată o distanță minimă de siguranță între mașinile din trafic, cum se întâmplă în alte țări, precum Germania, însă în practică această ar trebui să fie de circa 80 de metri pe autostradă și de 30 de metri în localitate.

Având în vedere că România se situează pe ultimele locuri din Europa privind siguranța rutieră, prin înregistrarea unui număr sporit de accidente grave soldate cu victime, CNAIR are numeroase inițiative și proiecte pilot preluate din experiența altor țări cu rezultate pozitive în siguranța circulației, pentru a putea reduce numărul de accidente rutiere, informează CNAIR.

Astfel, în Consilul Interministerial de Siguranță Rutieră a fost prezentat în luna februarie o idee privind implementarea unei soluții pentru asigurarea unei distanțe de siguranță între autovehicule, atunci când acestea se deplasează în coloana pe drumuri de mare viteză.

Soluția presupune trasarea unor săgeți executate din marcaje rutiere cu o distanță între ele de 75-100 metri, pe care participanții la trafic trebuie să o respecte pentru a micșora riscul de ciocnire între autovehicule atunci când vehiculul din față frânează.

Aceste marcaje vor fi presemnalizate cu indicatoare rutiere care indică participanților la trafic distanța de siguranță necesară. Indicatoarele vor fi amplasate la o distanță aproximativă de 500 metri unul de celălalt.

Pentru implementarea acestei soluții, CNAIR a promovat la ASRO machetele panourilor de semnalizare în vederea introducerii acestora în standardele românești de siguranță circulației.

După aceea, vor fi demarate consultări tehnice și avizari cu Poliția Rutieră în vederea implementării pe teren a lucrărilor necesare.

Proiectul face parte dintr-un pachet de măsuri care răspund politicilor Uniunii Europene de creștere a siguranței pe rețeaua de transport rutieră din statele membre.

Este un proiect-pilot care are rolul de a identifica măsurile care să determine desfășurarea transportului rutier în siguranță. Se are în vedere consultarea opiniei publice printr-o mediatizare și o informarea riguroasă a participanților la trafic.

În final, în funcție de rezultatele obținute privind reducerea numărului de accidente, proiectul poate fi promovat pentru legiferare în cadrul OUG 195 (LEGEA CIRCULAȚIEI RUTIERE), arată CNAIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here