Pentagonul atribuie Microsoft contractul JEDI, în valoare de 10 miliarde de dolari

Pentagonul a atribuit Microsoft contractul în valoare de 10 miliarde de dolari pentru stocarea de date online (cloud), spre surprinderea Amazon care era considerat favorit.

Contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe o perioadă de zece ani, vizează modernizarea tuturor rețelelor informatice ale forțelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligența artificială, relatează News.ro.

Strategia Națională a Apărării spune că trebuie să îmbunătățim rapiditatea și eficiența cu care dezvoltăm și desfășurăm capacități tehnice modernizate pentru femeile și bărbații noștri în uniformă”, a declarat într-un comunicat Dana Deasy, însărcinat cu informațiile la Departamentul Apărării. ”Această atribuire este un pas important în punerea în aplicare a Strategiei Modernizării Digitale”, a adăugat el.

În urma anunțării atribuirii contractului Microsoft, Amazon, care era singurul concurent al Microsoft la finalul procesului de selecție, s-a declarat ”surprins de această încheiere”. ”AWS (Amazon Web Services) este în mod clar liderul în domeniul cloud computing și o evaluare detaliată fondată numai pe compararea ofertelor conduce la altă concluzie”, a apreciat firma într-un comunicat.

În vederea desfășurării unei noi arhitecturi a stocării de date, Pentagonul a decis să o atribuie unui singur prestatar și să nu o scindeze în mai multe licitații. Google s-a retras din cursă în octombrie 2018, anunțând că ”nu a primit asigurarea” că acest contract ”va fi conform principiilor sale în domeniul inteligenței artificiale”. În pofida unor critici în Silicon Valley cu privire la colaborări cu armata sau poliția, Microsoft și Amazon și-au apărat, după retragerea Google, participarea la licitație. ”Toți cei care trăiesc în această țară depind de puterea Apărării sale”, scria pe blog Brad Smith, președintele Microsoft.

Iar fondatorul Amazon Jeff Bezos aprecia că Statele Unite s-ar afla ”în dificultate” dacă ”marile întreprinderi în domeniul tehnologiei ar întoarce spatele Departamentului Apărării”.

Amazon era considerat favorit în atribuirea contractului JEDI, în contextul în care divizia sa Amazon Web Services domină sectorul cloud computing, iar compania furniza deja servere securizate altor organisme guvernamentale americane, între care și CIA. Noul secretar al Apărării Mark Esper a fost ales de către președintele Donald Trump, care nu se înțelege cu Amazon și cu  fondatorul său Jeff Bezos, proprietarul The Washington Post (WP), ținta unor critici violente ale lui Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here