Pericolele pe termen scurt ale asasinării lui Soleimani. Experții vorbesc inclusiv despre o lovitură în Europa

Cel mai important lider militar al Iranului, Qassem Soleimani, comandantul Forței Al-Quds, considerat erou național de către iranieni, a fost ucis vineri de un raid aerian țintit al SUA, la ordinul lui Donald Trump. Asasinarea acestui personaj-cheie din arhitectura de influență regională a Teheranului trezește îngrijorări în rândul comunității internaționale în legătură cu o escaladare accelerată a tensiunilor dintre cele două țări. Să vedem, însă, ce spun experții.

Qassem Soleimani a fost „liderul Iranului în întregul Orient Mijlociu, nu doar în ceea ce privește operațiunile militare, ci și în punerea în aplicare a strategiei politice a Teheranului”, subliniază Scott Lucas, expert în probleme iraniene din cadrul Universității Birmingham, citat de Europa Liberă.

„Dacă va veni răspunsul iranian, atunci suntem într-o situație cu adevărat dificilă, deoarece asta înseamnă că sunt dispuși să escaladeze, știind că americanii sunt dispuși să atace”, a adăugat Lucas.

„Iranul nu are altă atlernativă decât să riposteze împotriva asasinării lui Soleimani”, atrage atenția Ali Alfoneh de la The Arab Gulf State Institute din Washington. Iar toate teoriile indică spre o răzbunare îndreptată cel mai probabil asupra partenerilor SUA din arena Orientului Mijlociu – Israelul și Arabia Saudită.

De asemenea, regimul de la Teheran nu va rata ocazia de a transforma  moartea lui Qassem Soleimani într-un „spectacol uriaș de propagandă”, care va „mobiliza părți largi ale publicului”, mai spune Alfoneh.

Un context deosebit de periculos

„Lumea este un loc mai bun cu Soleimani mort. Dar acesta este un context deosebit de periculos. Într-adevăr, având în vedere conjunctura imediată, nu ar fi o surpriză dacă vom afla că această operațiune a derivat dintr-o țintă emergentă de oportunitate a SUA mai degrabă decât din punctul culminant al unor luni de planificare sau dintr-o cântărire a alternativelor și o pregătire completă pentru posibilele consecințe”, este de părere William F. Wechsler, analist al think tank-ului Atlantic Council.

SUA trebuie acum să fie pregătite de reacția unui Iran care va încerca să-și pună în funcțiune întregul spectru de „capacități asimetrice în Irak, în toată regiunea și în alte părți de pe Glob, unde deține celule active”, subliniază expertul, adăugând: „Ar trebui, de asemenea, să fim pregătiți ca țintele lor să fi nu doar personalul și facilitățile militare ale SUA, ci și americanii de rând, precum și aliații noștri”.

Asasinarea lui Soleimani ar putea avea un impact de reacție tip domino în Orientul Mijlociu: „Crește în mod semnificativ probabilitatea ca Bagdadul să ceară Statelor Unite retragerea forțelor militare din Irak, ceea ce, de asemenea, va duce în cele din urmă la retragerea forțelor din Siria”. O astfel de retragere combinată va arunca în aer interesele pe termen lung ale americanilor în regiune, atrage atenția Wechsler.

Lovitură teroristă în Europa

Un alt expert din cadrul Atlantic Council, Barry Pavel, consideră că Iranul „va escalada orizontal, precum și direct în regiune”, luând inclusiv în calcul și o lovitură teroristă îndreptată împotriva „intereselor cetățenilor americani” din Europa.

„Deși niciun om nu este de neînlocuit, pierderea lui Qassim Soleimani va afecta în mare măsură operațiunile externe ale Iranului. El a fost, în termeni clausewitzieni, centrul militar de gravitație al eforturilor hegemonice iraniene în regiune (…) Moartea lui va fi resimțită profund de reprezentanții iranieni din Liban, Siria, Irak și din alte părți”, caracterizează situația Frederic C. Hof, analist Atlantic Council.

Odată cu Soleimani au fost ucise, vineri, și alte șapte persoane, printre care și Abu Mehid al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliție de forțe paramilitare irakiene dominată de facțiuni pro-iraniene și ai cărei militanți au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here