Pompeo: Asasinarea lui Soleimani, parte dintr-o nouă strategie a SUA de disuasiune a Iranului

Qasem Soleimani, decorat de ayatollahul Ali Khamenei sursa: khamenei.ir

Secretarul de Stat american Mike Pompeo anunţă că asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani intervine în cadrul unei strategii globale de disuasiune, în contextul în care administraţia americană a justificat acest asasinat prin atacuri iminente, relatează Reuters, preluat de Reuters.

Fostul comandant al Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, a fost ucis la 3 ianuarie la Badgad într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) din ordinul lui Donald Trump.

Pompeo a evocat, luni, într-un discurs pe care l-a susţinut la Universitatea Stanford, în California, strategia americană vizând să stabilească o ”disuasiune reală” vizând Iranul.

El a apreciat că strategiile administraţiilor anterioare – atât republicane, cât şi democrate – au încurajat ”activităţile răuvoitoare” ale Teheranului.

Democraţii din Congres, dar şi unii republicani, se întreabă despre realitatea unor atacuri iminente evocate de către administraţia americană.

Donal Trump a anunţat că Soleimani pregătea atacuri vizând patru amabsade.

Secretarul american al Apărării Mark Esper declara duminică că nu a văzut vreo informaţie clasificată care să avertizeze cu privire la atacuri iminente vizând ambasade.

Și preşedintele american Donald Trump şi-a apărat luni decizia de ucidere a generalului iranian Qassem Soleimani, argumentând că acesta reprezenta un risc iminent pentru Statele Unite, dar şi că riscul ”nu prea contează”, având în vedere istoria liderului militar, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Regimul ayatollahilor este zguduit de proteste de stradă, mii de iranieni contestând deschis legitimitatea puterii de la Teheran. Demonstrațiile au izbucnit după uciderea lui Soleimani și s-au amplificat pe fondul gafei criminale făcută de Gardienii Revoluției, prin doborârea unui avion ucrainean care efectua o cursă de linie.

De câteva zile, pe străzile Iranului se cere demisia regimului și democratizarea țării.

Populația are de suferit de pe urma politicii Teheranului, care a dus la cheltuieli militare masive și sancțiuni economice, slăbind economia și, implicit nivelul de trai. Înarmarea, inclusiv cu arsenal nuclear, și sprijinirea unui lanț de miliții în regiune au costuri exorbitante.

Împotriva civililor autoritățile au folosit în primă instanță mijloace și tactici violente de calmare a spiritelor.

Totuși, de la începutul acestei săptămâni, a devenit vizibilă o schimbare majoră de atitudine. Comandantul Poliţiei din Teheran a anunţat, luni, că a primit consemne de „reţinere” faţă de manifestaţii ale furiei vizând autorităţile.

Au existat și momente de panică la nivelul elitei conducătoare din Iran. Elocventă în acest sens a fost arestarea ambasadorului Marii Britanii, un gest taxat dur pe plan internațional.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here