Agenția iraniană de presă Fars, semioficială, relatează sâmbătă că proteste antiguvernamentale au loc la Teheran – într-o rară informare despre astfel de manifestații – și scrie că oamenii ieșiți în stradă au scandat sloganuri împotriva principalelor autorități ale țării, după ce Corpul Gardienilor Revoluţiei, puternica armata ideologică a republicii islamice, a recunoscut doborârea unui avion de pasageri, relatează Reuters. Ambasadorul Marii Britanii în Iran, Robert Macaire, a fost arestat sâmbătă seara, scrie și The Guardian.

Ambasadorul Marii Britanii în Iran, Robert Macaire, a fost arestat sâmbătă seara, scrie The Guardian, în timpul protestelor de la universitatea Amir Kabir din Teheran, unde s-a cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, iar protestatarii au rupt fotografii cu generalul Qassem Soleimani. Oficialii britanici au reacționat sâmbătă seara. „Arestarea ambasadorului nostru in Teheran, făra motive sau explicatii, reprezinta o incalcare grava a legislatiei internationale”, a transmis ministerul de externe britanic.


Protestatarii au rupt fotografii cu Qassem Soleimani, cunoscutul comandant al Forțelor Quds (trupe de elită din rândul Gardienilor) ucis de americani într-un atac cu dronă.


Agenția de presă Fars, care este în general văzută ca fiind apropiată Gardienilor Revoluţiei, a publicat și imagini cu manifestanții adunați la Teheran și cu un banner rupt cu Soleimani. Potrivit agenției, numărul protestatarilor este de circa 700 până la 1000 de oameni.


Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă spune că uciderea celor 176 de oameni de la bord a fost neintenționată. Până acum, Teheranul a negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale.

Imagini cu protestele desfășurate la Teheran au fost distribuite sâmbătă seara pe rețelele sociale.
Protestatarii au cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, scandând inclusiv „Moarte dictatorului”.

„Comandant suprem – demisia, demisia”, „Soleimani e un criminal. Liderul său e și el un criminal”, „Nu vrem o republică islamică”, „Khamenei, să-ți fie rușine, pleacă din fruntea țării” – au mai strigat studenții manifestanți strânși în fața Universității Amirkabir din Teheran, potrivit celor care au distribuit imaginile de la proteste.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here