Pe cine sperie intrarea lui Gabriel Oprea în conducerea PSD

Un cadru tras de la distanță, o ușă deschisă suficient cât să pună în valoare prezența misterioasă a „obiectivului”, în fine o undă de șoc care i-a trăznit unul câte unul pe pe social-democrații puși pe sacrificarea ritualică a Vioricăi Dăncilă, după pierderea prezidențialelor.

Imaginile cu Gabriel Oprea în sediul PSD din Kiseleff, duminică seară, când anvergura dezastrului electoral devenise evidentă, au produs în anumite eșaloane ale PSD o stupoare mult mai mare decât cea generată de diferența de procente dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

La nivelul întregului partid, reacțiile publice pe marginea revenirii lui Gabriel Oprea în Kiseleff 10 pot fi așezate pe trei categorii:

  • Nu știm, nu l-am văzut, sunt mulți pe-aici – zona Mihai Fifor, Eugen Teodorovici, altfel spus, gașca Dăncilă-Dragnea, a cărei prioritate este acum evitarea cu orice preț a decapitării.
  • Critica la limita accesului de isterie, reprezentată de zona Gabriela Firea: „Probabil vor să ne îngroape definitiv! Mă delimitez categoric! Doamne, chiar vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?”
  • În fine, explicația seacă, procedurală, cinică și fără multe zorzoane, tonul în acest caz fiind dat de Viorica Dăncilă: „Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele, cu CNSLR Frăția, cu Uniunea Militarilor și Polițiștilor, am făcut cu mai multe sindicate, iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, liderii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Național. Avem cu cinci sindicate. Toți liderii de sindicate au funcție de vicepreședinte la nivel de Comitet Executiv Național. Am făcut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepreședinți. Au și drept de vot”.

De altfel, duminică seară, Gabriel Oprea a ținut să dea un plus de vigoare celor susținute de președintele partidului, arătând că a fost invitat în sediul PSD chiar de către Viorica Dăncilă.

Barometrul „Firea”

Chiar dacă și Gabriel Oprea, și Viorica Dăncilă au dat declarații la cald despre prezența liderului UNPR în sediul central al PSD, în seara afișării rezultatelor de la prezidențiale, aceștia nu au intrat în prea multe detalii.

E drept, Dăncilă a făcut, în treacăt și fără a-l numi explicit, o referire la calitatea lui Gabriel Oprea de membru în Comitetul Executiv Național, un for-cheie al PSD, care a fost convocat marți, mult mai devreme decât și-ar fi dorit fostul premier.

Iar în CEX, Dăncilă are acum mare nevoie de „prieteni” și susținere din absolut orice ar putea ea veni. Pentru că scaunul șefului PSD se clatină zdravăn acum.

Câteva mâini l-au apucat deja și trag de el încă de duminică seară. PSD are nevoie de un nou început, este un rezultat dezastruos, spune Marcel Ciolacu. Ceva trebuie schimbat, iar Dăncilă să-și asume, a punctat și viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu. Reacții în această notă au început să curgă deja și din alte zone, dar ceea ce vedem este doar începutul.

Acesta este, așadar, contextul pe care se grefează imaginile de BREAKING NEWS cu Gabriel Oprea, de duminică seară.

Probabil Gabriela Firea s-a numărat printre social-democrații luați prin surprindere de manevra Vioricăi Dăncilă și a celor din jurul ei, poate chiar mai sperați decât ea de perspectiva prăbușirii castelului lor de nisip.

Cu doar câteva ore înaintea șocului de la exit-poll, primarul Capitalei livra publicului mesaje culese din punctajul pregătit de partid: „N-aş vrea să vorbim despre un eşec, cu siguranţă că am speranţe foarte mari că vom câştiga sau, Doamne fereşte, dacă vom pierde, scorul va fi foarte bun pentru PSD şi candidatul nostru (…) Insist că nu va fi un eşec. (…) Am veni aici, după o zi de muncă, să-mi susţin colegii, să susţin candidatul nostru, pe doamna preşedinte şi premier Viorica Dăncilă”. 

Cine și de ce se poate teme de Gabriel Oprea

De ce se teme Firea de reinserția lui Gabriel Oprea în PSD? Foarte probabil, pentru că Oprea o cunoaște mai bine decât oricine altcineva din partid. Relația personală dintre ei este veche și a fost foarte intensă o bună perioadă de timp, când Oprea era unul dintre principalii săi susținători și sponsori.

Și alții din PSD se tem de Oprea din cauza aurei sale de fin cunoscător al rufelor murdare ale partidului și ale unora dintre vedetele sale. Chiar dacă nu au motive personale, precum Firea, să se teamă de ce ar putea povesti Oprea la un moment dat, ambițiile renăscute ale slujitorului ”interesului național” le încurcă proiectele politice. Oprea a tras prima salvă încă din primăvară, în contextul europarlamentarelor. La acea vreme, Gabriel Oprea a deschis lista de candidați a micului său partid de strânsură.

Nu pentru că realmente spera să treacă pragul de intrare în Parlamentul European – imposibil, după cum s-a văzut – ci pentru că vehiculul trebuia scos din garaj și pregătit pentru mize chiar mai mari.

Oricât de soldățește va fi condus UNPR de generalissimul Gabriel Oprea, partidul are și azi handicapul pe care l-a avut dintotdeauna: e destinat să rămână mic, iar când i-o fi mai bine să joace cel mult rolul de balama.

Un PSD adus de managementul Dragnea-Dăncilă-Firea în logica fratricidului, iar azi, mai mult ca oricând în istoria sa, inclusiv în prag de disoluție, reprezintă o ofertă prea tentantă pentru grupările care, temporar, s-au văzut marginalizate, iar din când în când luate în zeflemea.

Gruparea Oprea avea nevoie de un asemenea incubator de posibilități, iar gruparea din jurul lui Dăncilă va avea nevoie de armate vizibile și invizibile. Un comerț politic de Piața Matacahe, perfect congruent însă cu stilul PSD, în care se întâlnesc doi precupeți pentru care vor cu ardoare să aibă viitor, deși trecutul nu-i mai recomandă.

Fenomenul Năstase-Cozmâncă

Reapariția subită a trecutului în zonele sensibile ale puterii din PSD, de data ca încarnare în Gabriel Oprea, nu este în sine o noutate.

Cel puțin nu de când Viorica Dăncilă s-a văzut parașutată de istorie și Codul penal în fruntea PSD.

S-a mai ajuns aici tot cu ocazia unei crize de proporții, de altfel prima care a zguduit cu adevărat acest partid.

În primăvară, pe fondul condamnării lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare și a dezastrului electoral din ajun, de la europarlamentare, Adrian Năstase a anunțat că va forma un așa-zis „Grup de sprijin pentru actualul PSD”. Un soi de „Grup de foști Grei”, în condițiile în care de-a dreapta fostului premier a fost așezat Octav Cozmâncă.

Era ca și cum ai continua să folosești lumânarea în epoca electricității cu scopul declarat de a obține mai multă lumină, dar PSD a făcut-o atunci.

Și, din câte se pare, în lipsă de soluții, idei și mai ales din disperarea de a supraviețui puciului. Nici Năstase, nici Dăncilă nu au făcut mari eforturi de a lămuri aportul adus de reapariția lui „El Însuși” în viața partidului. Pare însă că și dacă Năstase și Cozmâncă au pus osul la treabă, treaba nu a mers.

În schimb, e tot mai evident că trecutul își îngroașă tușa în scrierea viitorului PSD. Un paradox care doar în PSD poate fi întâlnit, dar pe care nimeni din PSD nu e în stare să-l explice dând justificării măcar o formă coerentă.

Apariția lui Gabriel Oprea surprinde, sperie, irită, dar cert este că se pliază perfect într-o mașinărie ale cărei principale caracteristici sunt date tocmai de contradicțiile interne. Ele nu există de ieri, de azi în PSD, dar acum, mai mult ca oricând, reprezintă un risc vital pentru partid.

Foto: INQUAM/Raul Ștef

2 COMENTARII

  1. […] Viorica Dăncilă a explicat prezenţa fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, la sediul PSD, în seara alegerilor prezidenţiale, spunând că acesta este acum vicepreşedinte în Comitetul Executiv al PSD, unde are şi drept de vot, din poziţia de lider sindical, ca urmare a semnării unui protocol de colaborare cu PSD. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here