Preşedintele Joe Biden a semnat o lege privind sprijinirea financiară şi medicală a victimelor „sindromului Havana”

Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri o lege privind sprijinirea financiară şi medicală a angajaţilor guvernului american victime ale misteriosului „sindrom Havana”, informează AFP.

Acest text, susţinut de democraţi şi republicani, „trimite un mesaj clar: avem grijă de oamenii noştri” atunci când ei au fost loviţi de „probleme de sănătate anormale”, informează un comunicat al Casei Albe, notează Agerpres.

Această stare de rău ciudată, care a lovit atât civili cât şi diplomaţi, militari sau agenţi de securitate, i-a lăsat pe unii dintre ei „cu sechele neurologice invalidante”, a subliniat preşedintele american.

Nici până în ziua de azi Washingtonul nu a putut face lumină asupra acestui fenomen ce datează din 2016, când primii diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să acuze stări de rău.

Cazul a escaladat în 2017, când Donald Trump i-a rechemat pe majoritatea diplomaţilor americani de la Havana. Mai mult de 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor sunt vizaţi în Cuba între sfârşitul lui 2016 şi luna mai 2018, precum şi diplomaţi canadieni.

În 2018, simptome similare au lovit alţi circa 10 diplomaţi americani în China. Cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

Responsabilul CIA la Viena a fost recent demis din funcţie, acuzat că nu a tratat cu seriozitate cazuri în cadrul echipei sale.

Diplomaţii vizaţi au acuzat diverse stări de rău, printre care probleme de echilibru, de vertij, de coordonare, de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au caracterizat drept „o ceaţă cognitivă”. Au fost diagnosticate leziuni cerebrale.

Potrivit unui raport al Academiei de Ştiinţe a SUA, „energia dirijată de unde radio” este cauza cea mai probabilă a acestor simptome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here