VIDEO Procurorul general al Republicii Moldova a fost reținut

Sursa: Wikipedia

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut cu puțin timp în urmă chiar în clădirea Procuraturii Generale. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore, transmite Deschide.md.

Potrivit surselor Deschide.MD, au avut loc percheziții în biroul procurorului general

Tot marți, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, a decis pornirea urmăririi penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Totodată, Stoianoglo și adjuncții săi au fost suspendați din funcții.

În 2014, unul dintre ultimele proiecte de lege semnat de Stoianoglo a fost cel privind „sărbătorirea aniversării a 70-a de la eliberarea R. Moldova de sub ocupația fascistă”. Documentul a fost semnat și de alți doi democrați, Sergiu Sârbu și Stella Jantuan. Deși s-a aflat în examinare mai bine de un an, în mai 2015, a fost retras. Ideea sărbătorii promovate în 2014 de cei 3 deputați democrați a fost preluată ulterior de Partidul Socialiștilor, care a și sărbătorit, în 2019, „eliberarea Moldovei de fascism” inclusiv printr-un concert în Piața Marii Adunări Naționale.

În 2012, Stoianoglo a fost unul dintre cei cinci deputați ai Alianței pentru Integrare Europeană care nu a votat pentru condamnarea comunismului. „Da, eu am fost la şedinţă, dar am ieşit când s-a votat asta. Nu am fost de acord cu condamnarea comunismului. Nu înţeleg de ce era nevoie de asta. Acolo unde eu locuiesc (în Găgăuzia – n.r.), oamenii nu susţin asta”, a spus atunci Stoianoglo.

În august anul acesta, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, şi preşedintele Maia Sandu au avut un schimb dur de replici, cu acuzaţii reciproce, pe tema activităţii de urmărire penală, transmitea la acea vreme Agerpres.

Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe Maia Sandu de ingerinţă şi de încercarea de a politiza organele procuraturii. Potrivit lui Stoianoglo, şeful statului ar fi încercat să dea indicaţii, inclusiv solicitând deschiderea unor dosare penale în privinţa mai multor politicieni de opoziţie. Maia Sandu a respins acuzaţiile ca false şi iresponsabile, precizând că i-a cerut lui Stoianoglo să aplice legea şi să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupţie, relatează portalul deschide.md.

Într-o conferinţă de presă susţinută, Stoianoglo a criticat faptul că la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 10 august au fost invitaţi şi conducătorii procuraturilor specializate, în condiţiile în care, potrivit legii, Procuratura Generală poate fi reprezentată la CSS doar de către unul dintre conducătorii săi.

În opinia lui, unicul scop urmărit prin ultima şedinţă a CSS a fost de a ataca şi acuza Procuratura de lipsă de eficienţă şi, respectiv, de a iniţia modificările legislative pentru demiterea Procurorului General. ”Planul a fost transpus în realitate imediat după şedinţa CSS din 10 august, Ministrul Justiţiei prezentând şi proiectul legii pregătit din timp”, a declarat Stoianoglo.

El a mai susţinut că la respectiva şedinţă a CSS, Maia Sandu a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanţi ai actualei opoziţii, printre care Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Vladimir Voronin, cerând Procuraturii să-i tragă la răspundere penală.

„Procuratura nu va accepta indicaţii şi nu va acţiona la ordin sau la emoţii. Procuratura nu va deservi nici o forţă, grup de interese sau institut al puterii. Nu vor fi dosare sau urmăriri penale la comandă. Vom continua să servim doar Legea şi interesele cetăţenilor acestui stat”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Preşedintele Maia Sandu a respins acuzaţiile procurorului general că ea ar fi solicitat intentarea unor dosare penale împotriva reprezentanţilor opoziţiei. Potrivit reacţiei Maiei Sandu, publicată joi de Administraţia Prezidenţială, declaraţiile făcute de Alexandr Stoianoglo sunt false şi iresponsabile.

„La şedinţa CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicaţi în cazuri mari de corupţie, părăsesc nestingherit ţara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie traşi la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziţiei, aşa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declaraţii, dl Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei şedinţe la care el, apropo, nu a găsit de cuviinţă să se prezinte”, precizează preşedintele.

Maia Sandu menţionează că i-a cerut lui Stoianoglo să aplice legea şi să investigheze, înainte de toate, cazurile de mare corupţie.

„De fiecare dată, Alexandr Stoianoglo a venit cu justificări pentru lipsa de rezultate. Prin declaraţiile de azi (joi n.a.), actualul Procuror General face front comun cu penalii, devenind instrument şi complice în acelaşi timp, şi îşi trădează frica faţă de acţiunile noii guvernări de curăţare a sistemului. Nici dl Stoianoglo, nici corupţii pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie ţara – curăţarea sistemului judecătoresc şi cel al procuraturii de influenţa grupărilor corupte”, punctează şeful statului.

Dublul discurs al Facebook. Un fost angajat acuză compania că alege profitul în locul siguranței utilizatorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here