Putin dă asigurări că FSB n-ar fi ratat, dacă s-ar fi dorit asasinarea lui Navalnîi: „Dacă s-ar fi vrut asta, afacerea ar fi fost dusă la capăt”

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că opozantul său numărul unu Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit de către serviciile speciale (FSB), pentru că altfel ar fi fost mort, relatează News.ro, care citează AFP.

„Pacientul clinicii berlineze are susținerea serviciilor speciale americane (…). Şi, aşa cum este cazul, el trebuie să fie supravegheat de către serviciile speciale (ruse FSB). Însă asta nu înseamnă că trebuia să fie otrăvit”, a declarat el.

„Dacă s-ar fi vrut (acest lucru), afacerea ar fi fost dusă la capăt”, a declarat liderul de la Kremlin în conferinţa sa de presă anuală.

Putin refuză să pronunţe numele criticului său şi-l desemnează evocând locul unde a fost spitalizat după presupusa otrăvire a acestuia.

El a respins o anchetă recentă a publiaţiilor Bellingcat, CNN, Der Spiegel şi The Intercept)care vede mâna FSB-ului – serviciile secrete ruse, moşteniitoarele KGB, căruia Putin i-a fost o vreme director – în spatele acestei ultime tentative de asasinat a lui Navalnîi.

„Aceasta nu este o anchetă, ci legitimarea conţinuturilor (pregătite) de către serviciile speciale americane”, a apreciat el.

Potrivit acestei anchete, care are la bază analiza unor date telefonice şi de călătorie – divulgate online în Rusia -, agenţi FSB specializaţi în armament chimic îl filau pe opozant din 2017.

Aceşti agenţi FSB erau prezenţi la 27 august la Tomsk, oraşul din Siberia în care a avut loc otrăvirea, potrivit acestei îndelungate investigaţii.

Cu toate acestea, articolul nu stabileşte niciun contact direct între aceşti agenţi şi opozant şi nu prezintă nicio probă a unei treceri la fapte sau a vreunui ordin dat în acest sens.

Moscova a dezminţit în mai multe rânduri că opozantul a fost otrăvit la Tomsk şi a acuzat că substanţa toxică de tip noviciok detectată de laboratoare occidentale în urma spitalizării lui Navalnîi în Germania nu era prezentă în organismul opozantului pe când acesta era tratat în Rusia.

Diverse alte versiuni au fost evocate de către oficiali ruşi – o înscenare, o otrăvire voită a opozantului, o intoxicaţie orchestrată de către serviciile speciale străine sau probleme de sănătate din cauza regimului său alimentar sau a consumului de alcool.

Moscova nu a deschis investigaţii penale, subliniind că nu deţine probe în acest sens, şi a acuzat Germania de faptul că nu îşi împărtăşeşte informaţiile cu justiţia rusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here