Raport CIA: În ianuarie 1990, FSN a cerut sprijinul foștilor agenți ai Securității

Sursa foto: Magnum Photos

Frontul Salvării Naționale (FSN) a fost, în ianuarie 1990, în situația de a cere susținerea fostei poliții politice din timpul regimului Nicolae Ceaușescu, în contextul în care în România continuau demonstrațiile prodemocratie, arată documente declasificate de Agenția Centrală de Informații (CIA).

CIA a publicat documente declasificate parțial despre Revoluția produsă în decembrie 1989 în România și despre situația politică din ianuarie 1990, scrie ziare.com.

Un raport CIA din 27 ianuarie 1990 arată că se amplifică „mișcarea de contestare” a Frontului Salvării Naționale, care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate și disensiunile interne”. (…) „Președintele Iliescu a admis joi că situația politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuși guvernul provizoriu”, se arată în documentul CIA datat 27 ianuarie 1990.

Un alt raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, avea titlul „România: Securitatea revine„.

Continuarea demonstrațiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naționale, aflat la putere, să recurgă la susținerea necrutatoarei foste poliții politice a lui Ceaușescu. Notă: Actualul profil redus menținut de Securitate probabil se va schimbă dacă, după cum este probabil, FSN va continuă să fie vizat de atacuri din cauza susținerii cu jumătate de măsură a reformelor democratice. Implicarea personalului Securității în limitarea protestelor amplifică mult probabilitatea că demonstrațiile antiguvernamentale să devină violente. Așa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceaușescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supraviețuirea FSN„, se arată în documentul CIA din 30 ianuarie 1990. Unele părți ale raportului rămân clasificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here