Războiul cultural al Americii continuă. Una dintre victime: romanul „Povestea slujitoarei”. Atwood: „Cel puțin nu sunt aruncată dintr-un avion”

  Foto: Flickr

  Cărțile care abordează probleme precum rasa și abuzul sexual sunt interzise, deoarece districtele școlare conduse de republicani vizează romane premiate într-o versiune de dreapta a „cancel culture”, relatează The Times.

  Unul dintre autorii afectați este Margaret Atwood, al cărei roman distopic „Povestea slujitoarei”, înfățișând opresiunea violentă a femeilor, a fost transformat într-un serial de succes.

  Sala de clasă a devenit unul dintre câmpurile de luptă cheie în războaiele culturale ale Americii, care îi asmut pe tradiționaliști împotriva celor cu o agendă de stânga. În centrul conflictului se află adesea predarea teoriei critice a rasei – ideea că rasismul este profund înrădăcinat în societate – dar, mai recent, disputa s-a extins și asupra unor romane populare printre copii.

  Moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare ucis de un polițist alb în Minneapolis în mai 2020, a provocat o presiune tot mai mare pentru predarea acestei materii, dar în multe zone ale țării părinții s-au opus.

  Deborah Caldwell-Stone, directorul biroului pentru libertate intelectuală din cadrul Asociației Americane a Bibliotecilor (AMA), a declarat pentru site-ul de știri Axios că nu a asistat niciodată la un asemenea „volum de provocări care vin într-un timp atât de scurt”. AMA a monitorizat vizarea a 566 de cărți în 2019 și a 273 de cărți în timpul pandemiei în 2020.

  Nu vreau ca fiica mea să crească simțindu-se vinovată pentru că este albă”, a spus anul trecut un părinte din Pennsylvania la o ședință a consiliului școlar din comitatul York. Bogatul comitat a votat cu o majoritate covârșitoare pentru Donald Trump în 2020 și este dominat de republicani. Conflictul a dus la un ordin de înghețare a disponibilității cărților care includeau referințe la teoria critică a rasei.

  Interzicerea cărților despre diversitate este rezultatul direct al acestei crize, produsă de republicani în privința teoriei critice a rasei”, a spus Donna Bullock, președinta grupului legislativ din Pennsylvania.

  În octombrie, districtul școlar din Katy, Texas, a interzis două cărți ale romancierului grafic Jerry Craft, care descriu experiențele a doi băieți de culoare deveniți victimele abuzurilor rasiste la școală, după ce 400 de părinți au semnat o petiție.

  Interdicția a fost anulată de atunci, dar criticii susțin că districtele școlare sunt supuse presiunilor politicienilor și că acțiunea echivalează cu un act de cenzură. În unele zone ale țării, interdicțiile propuse ar putea duce la eliminarea romanelor pentru copii care ridică probleme precum abuzul sexual, sarcina în adolescență și consumul de droguri.

  În noiembrie, consiliul școlar al județului Spotsylvania din Virginia a ordonat personalului să elimine cărțile „explicite sexual” din biblioteci, după ce un părinte și-a exprimat îngrijorarea cu privire la temele lor LGBTQ.

  Povestea slujitoarei” este una dintre cărțile care este cel mai frecvent contestată din cauza conținutului său adesea violent și sexual. „Dacă ești scriitor și toată lumea te place, a) faci ceva greșit sau b) nu exiști”, a declarat Margaret Atwood, 82 de ani, pentru Associated Press.

  Sunt fericită să fiu în compania Bibliei, a lui Shakespeare, John Bunyan, Lordul Byron, Emily Brontë, Flaubert, James Joyce, Nawal el Saadawi, Angela Carter și atât de mulți alții. Noroc că trăiesc într-o democrație, așa că cel puțin nu sunt în închisoare și nu sunt aruncată dintr-un avion.”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here