O navă de război chineză a vizat cu laserul un avion de patrulare american P-8A Poseidon, în spațiul aerian internațional la începutul acestei luni, a anunțat joi Flota Pacificului, informează navytimes.com. De altfel, contul oficial de Instagram al Marinei SUA a emis un avertisment care atenționează armata chineză că nu dorește să se „joace cu laserul” în viitor. Aceasta a fost publicat la o zi după ce au apărut rapoarte că un distrugător al Armatei Populare de Eliberare a vizat cu un fascicul laser o aeronavă maritimă P-8A Poseidon care zbura în Marea Filipinelor la începutul acestei luni.

Laserele ar putea provoca vătămări grave pentru echipajele aeronavelor, precum și pentru sistemele acestora„, a adăugat declarația. Razele laser militare, cunoscute ocazional sub denumirea de „orbitoare”, emit un puternic fascicul de lumină care poate parcurge distanțe mari și poate fi folosit pentru a ilumina cockpit-ul aeronavei, orbind temporar piloții, informează și CNN.

Oficialii marinei americane din Hawaii au catalogat acțiunile chineze drept „nesigure și neprofesioniste”.

Aeronava P-8A Poseidon a efectuat operațiuni de rutină pe 17 februarie, la aproximativ 380 de mile vest de Guam, în Marea Filipine, când a avut loc incidentul, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei Pacificului, lt. jg Rachel McMarr, pentru Navy Times.

Laserul nu a fost vizibil cu ochiul liber, dar a fost detectat în zbor de senzorii de la bordul aeronavei, a spus McMarr.

Niciun membru al echipajului american nu a fost rănit, iar avionul a aterizat în siguranță la Baza Forțelor Aeriene Kadena din Okinawa, Japonia, unde este detașat de la Jacksonville, Florida, împreună cu escadrila de patrulare 45.

„Aeronava este în prezent supusă unei evaluări a avariilor”, a declarat McMarr.

Marina americană a declarat că acțiunile cu laser ale Armatei Populare de Eliberare a Armatei Distrugătoare 161 au încălcat Codul întâlnirilor neplanificate pe mare, un acord multilateral încheiat la Simpozionul Naval din Pacificul de Vest în 2014 pentru a reduce șansele de incidente pe mare.

Aeronavele marinei americane zboară de rutină în Marea Filipine și au făcut-o timp de mai mulți ani. Aeronavele și navele marinei americane vor continua să zboare, să navigheze și să funcționeze ori de câte ori legea internațională le permite”, a declarat, joi, US Army.

Vasul de război chinez este Hohhot, un distrugător de rachete ghidate de clasa a III-a de tip 052D Luyang, care s-a alăturat flotei PLAN din Marea Sudului la începutul anului 2019 .

În ultimii ani au existat mai multe incidente cu alte forțe chineze.

În 2018, o navă de război chineză a intrat în coliziune cu distrugătorul cu rachete ghidate americane Decatur în ceea ce a numit Marina SUA o „manevră nesigură și neprofesionistă”.

Pe 25 ianuarie a.c. nava de luptă Montgomery a SUA și-a afirmat drepturile și libertatea de navigație în Insulele Spratly, ”în concordanță cu dreptul internațional”, după ce Beijingul a trimis două avioane de luptă înarmate care au „expulzat-o” din zonă, a declarat Joe Keiley, un purtător de cuvânt al Flotei a 7-a a SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here