Războiul, tot mai dificil pentru armată, dar la Kremlin se fac planuri pentru realegerea lui Putin. „Poveștile” construite pentru „pescuirea” rușilor

Sursa: Kommersant

Angajații blocului politic al administrației prezidențiale (AP) au formulat „orientări ideologice” preliminare pentru campania prezidențială din 2024, scrie jurnalistul Andrei Perțev, pentru Meduza. Subordonații șefului adjunct al administrației prezidențiale, Serghei Kirienko (foto centru), au discutat la începutul lunii martie ideile pe care intenționează Kremlinul să le promoveze în perspectiva alegerilor. Cadrul a fost acela al unui „seminar închis” pentru angajații altor departamente din Kremlin, precum și pentru oficiali regionali și tehnologi politici. Potrivit surselor Meduza, participante la „seminar”, întâlnirea a avut loc în așa-numitul atelier de management, Senej.

<< Pe lângă Kirienko însuși, au vorbit și cei mai apropiați colaboratori ai săi – Alexandr Haricev, șeful departamentului de la Kremlin pentru activitățile Consiliului de Stat (ani buni a fost responsabil cu desfășurarea campaniilor electorale, la diferite niveluri) și Andrei Polosin, șeful departamentului regional al Rosatom, care cooperează cu Kremlinul. Aceștia au transmis audienței că, pentru 2024, campania electorală va fi construită în jurul „ideologiei conservatorismului”.

Potrivit conceptului elaborat de Administrația Prezidențială, la următoarele alegeri Vladimir Putin va fi poziționat în primul rând drept „custode al valorilor tradiționale”. În plus, ideologii de la Kremlin intenționează să se bazeze pe retorica despre „superioritatea morală” a Rusiei în raport cu alte țări (în declarațiile sale publice, Putin a acuzat în repetate rânduri „Occidentul colectiv” pentru declanșarea războiului din Ucraina și pentru „politica sa colonială” față de alte state).

Un interlocutor al Meduza, apropiat Kremlinului, a remarcat că „ideologia izolaționistă conservatoare”, destinată noii campanii prezidențiale, „a început să fie elaborată” chiar înainte de începerea războiului, la sfârșitul anului 2021. Apoi, Administrația Prezidențială a considerat că, în retorica oficialilor și a propagandiștilor, tema „conservatorismului anti-occidental” ar trebui să înlocuiască, treptat, promovarea ideilor „lumii ruse”. S-a planificat ca alegătorilor să le fie vândută imaginea Rusiei ca „stat în sine”, păstrătoare a tradițiilor și interacționând relativ puțin cu lumea exterioară. Acum, aceste evoluții au fost corectate: tema „lumii ruse”, căreia se prezumă că îi aparțin multe țări din fosta URSS, ar trebui să devină parte a conceptului de „stat în sine”.

Potrivit surselor Meduza, unul dintre fundamentele ideologice ale campaniei va fi dezvoltarea proiectului „ADN-ul Rusiei”. Blocul politic de la Kremlin este implicat în acest proiect, menit să studieze „viziunea rusă asupra lumii”, împreună cu societatea educațională „Cunoașterea” (al cărei consiliu de supraveghere este de asemenea condus de Kirienko). Supervizor al proiectului este același Andrei Polosin, iar Alexandr Haricev participă și el la dezvoltarea acestuia.

Organizatorii nu explică în mod clar care este „viziunea rusă asupra lumii”. Cu toate acestea, judecând după articolul semnat de Polosin și Haricev, în care se vorbește despre „ADN-ul Rusiei”, anumite „constante valorice” care au fost „particulare” Rusiei de-a lungul istoriei sale. Printre aceste „constante” se numără „comunitatea, simțul datoriei și al țelurilor înalte, stabilitatea existențială și prioritatea imaterialului față de mercantil”.

În plus, articolul precizează că pentru Rusia, „sunt de actualitate semnificații precum creația – pentru om; dragostea – pentru familie; unitatea – pentru societate; ordinea pentru stat; și misiunea – pentru țară”. Autorii sunt siguri că acum „sub amenințare se adeverește că sunt nu consumul și industria noastră; sub amenințare se află însăși identitatea rușilor, însăși viziunea rusească asupra lumii”.

La „seminarul închis”, audiența a fost asigurată că nu vor fi probleme cu rezultatele alegerilor prezidențiale – la urma urmei, în Rusia, cererea de conservatorism este în creștere. Cei din blocul politic nu le-au explicat participanților pe ce date se bazează această afirmație: nu există date sociologice deschise și de încredere care să confirme în vreun fel această teză.

După cum a scris RBC, la „seminar” au fost identificate KPI-urile bazate pe rezultatele alegerilor. Putin ar trebui să-și depășească propriile rezultate din 2018 – atunci a obținut 76,69% ​​din voturi, la o prezență la vot de 67,54% (la alegerile din 2012, aceste cifre fuseseră 63,6% din voturi la o prezență de 65,34%). Meduza a scris în toamna lui 2022 despre faptul că oficialii primiseră o astfel de sarcină – la acel moment le fusese deja comunicată oficialilor-cheie ai Administrației Prezidențiale.

Pe lângă tema alegerilor din 2024, la întâlnire s-a discutat și despre „dezvoltarea” teritoriilor ucrainene anexate, de exemplu, cum ar trebui să funcționeze acolo companiile de stat și afacerile rusești. De asemenea, potrivit a două surse Meduza, prezente la „seminar”, la eveniment au participat și reprezentanți din parțial recunoscutele regiuni Abhazia și Osetia de Sud. În mai 2022, liderul Osetiei de Sud, Anatoli Bibilov, a anunțat un „referendum” privind „aderarea” la Rusia, dar ulterior el însuși l-a amânat pe o perioadă nedeterminată „din cauza riscurilor”. Potrivit a două surse Meduza, apropiate Kremlinului, autoritățile ruse nu au renunțat la ideea anexării și a teritoriilor georgiene. >>

Natura fascistă a Rusiei. De ce statul rus se consideră mai important decât orice ființă umană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here