VIDEO | Înregistrări șocante cu prezentatorii Fox News luând în derâdere pandemia: „E foarte, foarte greu să iei coronavirus”/ „E blând”. SUA au acum un sfert din cazurile lumii

Captură video

„Săptămâna aceasta va fi momentul nostru Pearl Harbor. Va fi momentul nostru 9/11”, spune ”chirurgul general” al SUA. Iar îngrijorările sale sunt împărtășite și de președintele SUA, Donald Trump, care i-a avertizat duminică pe americani că trebuie să se aştepte la un bilanţ „teribil” de morţi în vârful, neatins încă, al pandemiei. Declarații foarte dure, dar bazate pe cifre și modelări matematice. Cifre și modelări matematice, însă, care nu au fost elaborate, ieri, alaltăieri, ci cu săptămâni în urmă. Când toți susținătorii mediatici ai președintelui, cei mai mulți grupați în jurul canalului de televiziune FOX News, făceau declarații iresponsabile, bagatelizând riscurile pandemiei și chiar sfătuind oamenii să călătorească, pentru că ”acum avioanele sunt goale și poți găsi un loc liber lângă tine, ca să îți întinzi picioarele.”

„În seara aceasta cerul se va prăbuși pe noi, suntem condamnați, sfârșitul e aproape. Apocalipsa este iminentă și voi toți veți muri, cel puțin asta își dorește să credeți o parte a presei”, spunea săptămânile trecute Sean Hannity, la emisiunea sa de pe Fox News, poate cel mai important canal de comunicare al președintelui Donald Trump.

Seria de emisiuni centrate pe luarea în derâdere a preocupărilor legate de coronavirus și ridiculizarea amenințării pe care o reprezenta pandemia pornită din China a continuat cu motoarele turate, săptămâni la rând.

Privind acum, de la înălțimea celor aproape 350.000 de cazuri și aproape 10.000 de morți înregistrați de SUA, mesajele de acest tip, lansate până acum două săptămâni sunt cu atât mai șocante. Iar senzația e amplificată de convertirea cifrelor absolute în procente: Un sfert dintre cazurile de Covid-19 din întreaga lume sunt tocmai în SUA și tot aici au murit aproape 15% din totalul victimelor pe plan mondial.

Ieri, președintele Trump avertiza public că „vor fi mulți morți”, iar săptămâna aceasta va fi „cea mai grea”. În cazul său, trecerea de la zeflemea la panică s-a produs prin mijlocirea unui FAKE NEWS de zile mari, la mijlocul lunii trecute. În 17 martie, liderul de la Casa Albă spunea, cu referire la coronavirus, că el considerase că se va manifesta pandemic „cu mult înainte de a fi declarată pandemia. L-am luat foarte în serios”.

Cât și cum simțise Trump pandemia sau dacă chiar a fost așa, ce conotații îi dăduse acestui termen rămâne neclar dacă ne raportăm la ieșirea publică a vicepreședintelui său, Mike Pence, din 10 martie. „Noi dăm mâna. Președintele va continua să o facă, eu la fel”, spunea Pence la vremea respectivă, când mulți lideri ai lumii își sfătuiau conaționalii să renunțe o perioadă la acest obicei.

Un FAKE NEWS de zile mari a marcat, în 18 martie, și metamorfoza lui Sean Hannity, de la Fox: „Acest program a luat foarte în serios coronavirusul”.

Ignoranța cu care a tratat Trump amenințarea coronavirusului a fost normă și pentru alți politicieni, dar și pentru mulți jurnaliști și comentatori, unii omniprezenți în emisiunile rețelei Fox:

 • Rush Limbaugh, 24 februarie: „Dragilor, coronavirusul este o gripă comună”.
 • Pete Hegseth, contributor la Fox News, 8 martie: „Cu cât aflu mai multe despre coronavirus, cu atât sunt mai puțin îngrijorat. E multă hiperbolă”.
 • Lou Dobbs, de la Fox News, 9 martie: „Presa națională de stânga induce teama despre coronavirus” (după nici două săptămâni, Dobbs, intra în autoizolare întrucât un membru al echipei sale se îmbolnăvise de Covid-19).
 • Tomi Lahren, din rețeaua Fox, 9 martie: „Cade cerul din cauză că avem câteva zeci de cazuri pe un vas de croazieră? Mi-e mult mai teamă să nu cumva să calc pe un ac de seringă folosit la injectarea heroinei decât să iau coronavirus”.
 • Jeanine Pirro, Fox, 7 martie: „Este un virus așa cum e și gripa. Toată vorbăria din jurul coronavirusului, cum că ar fi atât de mortal, nu corespunde realității”.
 • Marc Siegel, corespondent pe sănătate la Fox, 6 martie: „Ar trebui comparat cu gripa pentru că, în cel mai prost, prost, prost scenariu, ar putea fi gripă”.
 • Geraldo Rivera, jurnalist de tabloid, invitat constant la Fox, 28 februarie: „De departe cea mai letală în clipa de față este gripa obișnuită nu coronavirusul. Oamenii mor acum, este aici, e peste tot. Nimeni nu a murit încă, în SUA, din cauza acestei boli”.
 • Jessie Watters,, Fox, 3 martie: „Știi, Juan, ce cred eu despre coronavirus? Dacă-l iau, voi trece peste. Nu mă tem de coronavirus și nimeni nu ar trebui să se teamă!
 • Matt Schlapp, conservator, invitast la Fox, 11 martie: „Este foarte, foarte greu să iei coronavirus”.
 • Dr. Drew Pinsky, invitat Fox, 2 martie: „Coronavirusul este mai blând decât credeam. Rata mortalității va scădea”.
 • Ed Henry, Fox, 10 martie: „Când ne uităm la context, (coronavirusul) nu mai e atât de înfricoșător”.
 • David Nunes, republican, 15 martie: „Dacă ești sănătos, ieși cu familia la restaurant”.
 • Matt Gaetz, congresman republican, își bătea joc, în 4 martie, de problema coronavirusului, mergând în Capitol Hill cu o mască de gaze pe față.
 • James Inhofe, senator republican, în vârstă de 85 de ani, i-o tăia scurt unui reporter, atunci când acesta din urmă l-a întrebat ce măsuri de precauție își ia pentru a se feri de coronavirus: „Vrei să dăm mâna?”. Era 11 martie.
 • Larry Kudlow, consilier economic la Casa Albă, 25 februarie: „L-am închis. Nu aș spune că etanș, dar pe aproape”.
 • Kellyanne Conway, consilier al președintelui Trump, 6 martie: „L-am închis, nu vi se pare?
 • Sean Hannity, Fox, 27 februarie: „Zero oameni au murit în Statele Unite ale Americii din cauza coronavirusului. Zero”.
 • Donald Trump, 26 februarie: „Este o gripă. Este ca o gripă”.
 • Donald Trump, 27 februarie: „Va dispărea într-o bună zi. E ca un miracol, va dispărea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here