Replica Ministerului Culturii după ce Alexandru Nanau a refuzat decorația prezidențială

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministerul Culturii afirmă că este dreptul regizorului şi producătorului Alexander Nanau de a accepta sau nu Medalia Ordinul Cultural din partea statului român, după ce acesta a anunţat marţi că a refuzat distincţia prezidenţială, motivând că domeniul cinematografic „se află în moarte clinică”, transmite Agerpres.

„Este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincţie din partea statului român. În cazul din urmă se regăseşte regizorul şi producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii transmis, marţi, Agerpres.

Potrivit sursei citate, propunerea, „realizată în baza unei analize”, i-a fost, însă, comunicată regizorului în cadrul întâlnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc în data de 4 ianuarie.

„Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanţare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului ‘Colectiv’ în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional”, se menţionează în comunicat.


Ministerului Culturii precizează că filmul „Colectiv”, al cărui producător şi regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanţare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Având dublă calitate, Alexander Nanau a obţinut ca regizor suma de 475.100 lei şi ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producţia filmului.

Susţinerea statului român pentru producţia „Colectiv” a mai constat în finanţarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto şi Veneţia (în 2019) în total de 40.000 lei şi, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecţiei la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei, arată ministerul.

Mai mult, Consiliul de administraţie al CNC a decis suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic fiind de 1.530.566 lei, sumă care include şi costurile de distribuţie.

„Toate aceste finanţări au contribuit la promovarea şi cunoaşterea filmului „Colectiv” în întreaga lume, nu doar pe plan naţional”, arată Ministerul Culturii.

Ministerul califică drept „răuvoitoare şi lipsită de temei” afirmaţia conform căreia nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricţii, în 2020, afirmând că a pus în prim plan această realitate şi a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceştia.

„Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanţii pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceştia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro”, precizează sursa citată.

Printre măsurile luate în sprijinul sectorului cultural, Ministerul Culturii mai aminteşte: reglementarea biletelor achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în starea de urgenţă şi în starea de alertă; finanţarea a 19 proiecte prin programul Acces Online (un milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari); 13 proiecte finanţate prin programul „Nevoi Culturale de Urgenţă (830.000 lei); 62 de proiecte finanţate prin Programul Cultural Prioritar printre care TIFF, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internaţional George Enescu, Gala Uniter (8,537 milioane de lei).

Anul trecut au fost finanţate 10 proiecte de Ziua Culturii Naţionale ( 250.000 lei), în 2021 suma crescând la 2 milioane de lei, din care urmează să fie finanţate 42 de proiecte.

Ministerul a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziţie de artă plastică, în urma căreia au fost achiziţionate 167 de lucrări de la 100 de artişti români contemporani şi expuse în Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Totodată, Ministerul Culturii realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obţinut venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, aflaţi în imposibilitatea de a mai obţine venituri, să beneficieze de indemnizaţia de 75% din salariul mediu brut pe ţară, de măsură beneficiind peste 3.000 de artişti.

Regizorul Alexander Nanau a anunţat marţi că a refuzat medalia prezidenţială „Meritul Cultural”, care ar fi trebuit să îi fie acordată vineri, de Ziua Culturii Naţionale, susţinând că, în acest moment, domeniul cinematografic „se află în moarte clinică”.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero”, scrie cineastul pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here