Reuters: Preşedintele Chinei intenţionează să vină în Rusia săptămâna viitoare

Liderul chinez Xi Jinping are de gând să vină în Rusia pentru a se întâlni cu omologul său, Vladimir Putin, chiar săptămâna viitoare, mai devreme decât se aştepta anterior, au declarat pentru Reuters persoane care sunt informate despre această vizită, transmite News.ro.

Planurile pentru o vizită în Rusia vin în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei pentru Rusia.

Agenţia rusă de ştiri TASS a relatat la 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Rusia „la primăvară”. Apoi, The Wall Street Journal a scris luna trecută că o vizită la Moscova ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de confirmare sau infirmare a posibilităţii ca Xi să meargă la Moscova, iar Kremlinul a refuzat să comenteze.

Alte detalii nu se cunosc deocamdată. Sursele informate despre acest subiect au refuzat să fie identificate, având în vedere caracterul sensibil al problemei, precizează Reuters.

Luna trecută, Putin l-a primit la Kremlin pe diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi, care a făcut o vizită la Moscova şi a confirmat posibilitatea ca liderul chinez să vină personal în Rusia.

China şi Rusia au încheiat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. De atunci, cele două părţi au continuat să-şi reafirme legăturile puternice.

Xi s-a întâlnit personal cu Putin de 39 de ori de când a devenit preşedinte, cel mai recent în septembrie, în timpul unui summit în Asia Centrală.

Luni, Xi a încheiat sesiunea anuală a parlamentului chinez, Congresul Naţional al Poporului, în timpul căreia a fost confirmat în unanimitate pentru un al treilea mandat prezidenţial, devenind liderul chinez care stă cel mai mult la putere de la Mao încoace.

Piața neagră ChatGPT din China este în plină expansiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here