RISE Project: Cum circulă banii în AUR și cum arată „aparatul de cumetrii”

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Jurnaliștii de la RISE Project au urmărit „primul milion decontat de AUR din bani publici”, iar descoperirea făcută este, potrivit sursei citate, sub forma unui „aparat de cumetrii”. 

„Tranzacțiile analizate de RISE s-au derulat în campania electorală pentru alegerile parlamentare. AUR a lucrat toamna trecută cu 56 de contractori și le-a plătit 1,5 milioane de lei.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), care administrează subvențiile de la buget pentru partidele parlamentare, a rambursat această sumă după alegeri în contul cheltuielilor electorale raportate de AUR.

Dar banii au rămas în familie.

Cele mai relevante tranzacții însumează 1,1 milioane de lei (adică peste două treimi din suma oficială) și desenează harta loialităților în partid, o clientelă în formare șl un sistem ingenios de canalizare a fondurilor către nucleul dur.

Cine sunt beneficiarii:

  • Un deputat condamnat pentru fraudă cu fonduri europene a încasat peste jumătate de milion fiindcă a tipărit o broșură semnată de lider, pe banii susținătorilor.
  • O basarabeancă de 27 de ani, radicalizată în platforma unionistă a lui George Simion, gestionează un laborator de propagandă finanțat de stat.
  • Gruparea conservatoare din fieful lui Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, ia bani cu două mâini: și de la AUR, și de la liberali.
  • Sociologul de partid al mogulului Sebastian Ghiță, refugiat în Serbia, facturează servicii în bula patriotică după ce a lucrat cu PSD ani de zile.”

“Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al guvernului Ponta, a muncit de 41.650 de leipentru AUR în ultima campanie electorală. Banii au fost încasați de firma Cercetare Consultanță Sociologică ”Sociopol”, casa de sondaje administrată de soția lui Palada.

Sociologul s-a remarcat recent prin mesaje naționaliste și incidente în care și-a pierdut cumpătul, iar ultima sa adeziune politică asumată oficial s-a petrecut în Partidul România Unită (PRU), controlat de mogulul Sebastian Ghiță, refugiat la Belgrad de frica justiției. Palada a fost propunerea partidului pentru Ministerul Muncii la alegerile parlamentare din 2016.

PRU, la fel ca AUR, gonfla un mesaj ultra-naționalist și eurosceptic, printre parade legionare organizate ca-n secolul trecut sub genericul “Patrula lui Vlad Țepeș”. Păzea Transilvania de iredentismul maghiar și propaga doctrina dughinistă care inspiră politica de stat a Federației Ruse.

Însuși Ponta, prietenul declarat al lui Ghiță, i-a sprijinit electoral. În campania din 2016, PRU au fost singurii care au verbalizat ceea ce, la scurt timp, guvernele lui Dragnea au și încercat.

Lozincile lor sunau astfel:

Amnistie penală și fiscală! (…) Bunăstare, nu dosare! Punem stop abuzurilor DNA! (….) Apărăm românismul, civilizația creștină, susținem familia tradițională! (….) Oprim colonizarea țării, nu ne vindem pământul străinilor, luptăm cu multinaționalele! (….) Nu acceptăm îndemnurile ambasadelor și lobby-ul homosexual de la Bruxelles și Washington!” 

Sebastian Ghiță personal îl curta asiduu pe George Simion în acele zile. Magnatul s-a dus chiar să protesteze în fața unei secții de poliție în care Simion era reținut pe fondul unor incidente de la un marș unionist. S-au întâlnit și protocolar pentru discuții, într-un eveniment de campanie organizat de Ghiță la sediul PRU, în vâltoarea electorală din 2016.

PRU n-a intrat atunci în Parlament (2,8%), iar Ghiță a fugit din țară. Patru ani mai târziu, AUR beneficiază sistematic de televiziunea magnatului, așa cum se întâmpla odinioară cu PRU.

Cu Ghiță are și Palada raporturi comerciale regulate, nu doar politice: Sociopol livrează tradițional sondaje și exit-poll-uri electorale către România TV, iar Palada intervine frecvent cu analize pe post.

Sociologul s-a aciuat la RTV după un conflict de afaceri cu familia Voiculescu, deținătorii trustului Intact (Antena 3). Fusese asociat cu ei în CCSB (Compania de Cercetare Sociologică și Branding Forum), închisă în 2016. A lucrat și pentru PSD în epoca tandemului Ponta-Ghiță.

Palada, totodată, a profețit intrarea AUR în parlament încă din toamnă. Iar în decembrie, imediat după alegeri, a explicat strategia electorală cu Mircea Diaconu, intervievat fiind de portalul DCNews, controlat de alt personaj împământenit în studiourile RTV (Bogdan Chirieac).

“Diaconu are un bazin bine definit, care e al lui. Iată că AUR a făcut aproximativ la fel. Plus acel 3 la sută de la locale. Ei s-au dus ţintit pe electoratul lui Mircea Diaconu” – arăta Mirel Palada cu acea ocazie. Se referă la un segment de public care a crescut de la 7% la 10% între alegerile europarlamentare din 2014 și prezidențialele din 2019.

Efortul AUR a fost conjugat pe acest front: deputatul Pușcașu tipărea ilustrate cu Diaconu, Poșta le distribuia în țară, iar basarabeanca Doina Grosu promova pe net îndemnurile electorale ale actorului.

L-am sunat pe Mirel Palada ca să comenteze tranzacțiile, dar a închis când a auzit că suntem de la RISE,” au scris jurnaliștii de la RISE.

 

Continuarea articolului – AICI

TikTokizarea politicii globale. Aplicația dezvoltată de China amestecă războaiele reale cu războaiele culturale în mediul online – cazul Israel

 

1 COMENTARIU

  1. Jigodia asta ,ce este bagat in fata de kgbistii de la noi care au condus tara dupa 1989 si care nu concep sa o lase din mana,trebuie odata si odata condamnat pentru incercarea de destabilizare a tarii in timp de pandemie! Este grav ca nu se autosesizeaza parchetul general pentru fapte atat de clare de natura penala!!!Acum e foarte usor sa se ridice imunitatea parlamentarilor,caci hotii nu mai au majoritate acolo!!!Dar slabe sanse ca justitia sa faca ceva ,cand pe vosganian l-au iertat si i-au curatat dosarul!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here