Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus, joi, că se lucrează la constituirea unor „stocuri de echipamente de protecție, de măști și de echipamente medicale”, care sunt necesare pentru gestionarea posibilei extinderi a coronavirusului în România. „Este un scenariu, se utilizează un scenariu mai puțin favorabil”, a explicat, joi, seara, după anunțul OMS, Alexandru Rafila.

Virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o urgenţă de nivel global, a anunţat joi seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei.

Această urgență mondială recomandă ca, imediat, toate statele membre ale Organiției Națiunilor Unite, toate țările lumii să ia măsuri care să limiteze posibilitatea ca o persoană infectată cu coronavirus să intre în țară fără să fie depistată. De asemenea, statele trebuie să asigure diagnosticul și tratament specializat, izolarea acestei persoane în timpul tratamentului, astfel încât riscul de transmitere secundară să fie cât mai mic, dacă se poate să fie zero, pentru că ceea ce asistăm în momentul de față este o extindere a îmbolnăvirilor în China. Toate regiunile au fost afectate. (…) Mai există o componentă extrem de importantă și se lucrează la asta, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență, de constituire a unor stocuri de echipamente de protecție, de măști și de echipamente medicale care sunt necesare pentru gestionarea posibilă a unei extinderi în țara noastra. Este un scenariu, se utilizează un scenariu mai puțin favorabil”, a explicat, joi, seara, după anunțul OMS, Alexandru Rafila, la Digi 24.

„Cheia succesului”

Conform sursei citate, limitarea transmiterii este „cheia succesului în controlul acestei epidemii”, care se manifestă în China, în acest moment.

Pentru primele 10 cazuri, procedura este că, dacă vor apărea, vor fi îndrumate către Institutul „Matei Balș”, unde vor fi diagnosticați și tratați, pentru că la „Matei Balș” există condiții speciale de izolare, care protejează și pacientul și personalul medical. Una dintre recomandările explicite în cazul acestei urgențe globale realizate de OMS este protecția personalului medical. Personalul medical trebuie să fie protejat în fața acestei îmbolnăviri, pentru că altfel nu putem controla lucrurile din punct de vedere profesional, medical”, a adăugat sursa citată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar”care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Conform celui mai recent bilanţ, în China s-au produs 213 decese din cauza coronavirusului, iar 9.692 de cazuri de infecţii cu coronavirus au fost confirmate.

Un total de129 cazuri au fost raportate în alte 22 de ţări şi regiuni.

O avertizare de călătorie emisă de Departamentul de Stat situează China la acelaşi nivel cu Irakul şi Afganistanul din punct de vedere al riscului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here