Șeful unei firme rusești de securitate cibernetică, arestat pentru trădare

Sursa: Facebook

Directorul societăţii ruse de securitate cibernetică Group-IB, Ilia Sacikov, a fost arestat şi plasat în detenţie pe o perioadă de două luni, în contextul în care justiţia rusă îl suspectează de ”înaltă trădare”, a anunţat miercuri instanţa competentă, relatează AFP, preluată de News.ro.

Această societate specializată în detectarea şi prevenţia atacurilor cibernetice, înfinţată în urmă cu 18 ani, este un ”partener oficial al Interpol şi Europol”, se precizează pe site-ul companiei, care este un lider de piaţă rus şi activează în multe ţări.

Tribunalul Lefortovski din Moscova a dispus marţi, se arată într-un comunicat, ca Ilia Sacikov, fondatorul şi conducătorul Group-IB, să fie plasat în detenţie până la 27 noiembrie.

Percheziţii au avut loc, marţi, la sediul societăţii, la Moscova.

Tribunalul nu prezintă niciun detaliu despre acuzaţiile formulate împotriva antreprenorului, aşa cum se întâmplă de obicei în cazuri de ”înaltă trădare”.

”Administraţia şi serviciile juridice ale grupului caută să clarifice această situaţie”, a anunţat miercuri într-un comunicat Group-IB, care dă asigurări că societatea continuă ”să asigure securitatea datelor clienţilor săi şi funcţionarea tuturor serviciilor”.

Procese cu privire la ”spionaj” sau ”înaltă trădare”, care au loc cu uşile închise şi ale cător detalii sunt secrete, s-au multiplicat în ultmii ani în Rusia, iar autorităţile anunţă cu regualritate că dejoacă comploturi sau operaţiuni ale Occidentului.

În august, un cercetător de la conducerea unui institut specializat în tehnologii hipersonice a fost arestat şi acuzat de faptul că i-a transmis unui ”cetăţean străin” ”informaţii secrete” despre cercetările sale.

Alt caz controversat de spionaj îl implică pe fostul jurnalist Ivan Safronov, specializatîn probleme de apărare, care îşi clamează nevinovăţia.

Într-un articol publicat în iulie, Safronov denunţa arbitrariul serviciilor de securitate şi justiţiei, care cauţionează aceste dosare.

Safranov denunţă un sistem atât de represiv, încât ”orice persoană care are un contact cu un străin” poate fi acuzată de ”trădare” în Rusia.

În 2016, Ilia Sacikov a fost inclus în clasamentul Forbes „30 under 30”al celor mai străluciți antreprenori.

Fotbaliștii unei republici inexistente fac furori în Liga Campionilor. Sheriff Tiraspol, echipa unei companii cu o „istorie penală foarte întunecată”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here