Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat, luni, că de stimulentul de risc de 500 de euro va beneficia întreg personalul medical, nu numai medicii. Amintim că zeci de mii de medici au atrans atenția că, dacă nu li se va da posibilitatea să îl refuze sau să îl doneze, vor demisiona, considerându-l jignitor atât timp cât nu li se asigura echipamentele necesare protejării lor și a pacienților, notează news.ro.

Proiectul a fost aprobat de Guvern și ministrul Fondurilor Europene a precizat că de această măsură vor beneficia 75.000 de cadre medicale.

Măsurile luate pe bani europeni pentru sănătate

Boloș a spus, la începutul ședinței de guvern, că pe ordinea de zi a propus proiectul de ordonanță de urgență care cuprinde un pachet de măsuri ce urmează a fi finanțat din fonduri europene.

O prima categorie de măsuri este pentru domeniul sănătății. Am avut în cursul zilei de astăzi o discuție cu domnul ministru al Sănătății, punctând două dintre măsurile principale pe domeniul de sănătate, e vorba de echipamentele medicale și cele de protecție medicală unde, după discuția cu dumnealui, am adăugat și spitalele modulare și containerele de logistică medicală”, a explicat el.

Boloș a făcut un apel la toți cei care sunt implicați în procesul de achiziție a echipamentelor medicale.

Echipamentele medicale se pot achiziționa de către unitățile sanitare, urmând că mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior și subliniez acest lucru pentru că toți cei care sunt implicați în această perioada în tratamentul bolnavilor să nu aibă rețineri din acest punct de vedere fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare al acestor cheltuieli.

De asemenea, am inclus tot pe pachetul de măsuri destinat sănătății și stimulentul de risc medical. Fac precizarea că beneficiarii sunt nu numai medici, ci tot personalul medical, care este implicat în tratarea bolnavilor, mă refer aici la asistenții medicali, la cei care sunt pe ambulanțe, personalul de pe ambulanțe, mă refer aici inclusiv la partea de personal paramedical”, a subliniat el.

Bonus din bani europeni impozitat de statul român

La rândul sau, premierul Ludovic Orban a spus că: „Rămâne cum am stabilit, nu plătesc contribuții de asigurări de sănătate, nu plătesc contribuții de pensii, plătesc doar 10% impozitul pe venit”.

Am renunțat la contribuțiile sociale și a rămas doar partea de impozit pe venit. De asemenea, vestea bună tot pe domeniul sănătății este că, la propunerea noastră, la propunerea de modificare a regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeană va deconta sută la sută din echipamentele medicale. Cu alte cuvinte, nu avem cofinanțare la partea de echipamente medicale ceea ce degrevează bugetul de stat”, a explicat Marcel Boloș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here