STUDIU: Aproape jumătate dintre liderii în afaceri din lume anticipează pentru 2022 revenirea la normal

Sursa: Pixabay

Aproape jumătate dintre liderii în afaceri de pe plan global anticipează pentru 2022 revenirea la normal, arată ediţia 2021 a studiului KPMG CEO Outlook Pulse.

Potrivit unui comunicat al companiei, pandemia a declanşat o schimbare definitivă a modelului de afaceri pentru 24% dintre liderii intervievaţi. De asemenea, studiul relevă că aproape jumătate (45%) dintre respondenţi nu se aşteaptă la o revenire „la normal” înainte de anul 2022, în timp ce 31% anticipează această revenire pentru anul în curs.

„Liderii executivi îşi actualizează planurile astfel încât să fie pregătiţi pentru recuperarea economică. În drumul lor către recuperare, oamenii de afaceri trebuie să protejeze elementele pozitive aduse de pandemie şi să atenueze noile riscuri. Antrenaţi într-o aventură digitală, liderii de afaceri accelerează eforturile de a crea o experienţă digitală optimă pentru clienţi şi mulţi intenţionează să continue investiţiile în tehnologii, care vor accelera excelenţa în experienţa clientului ca piesă centrală a strategiilor pentru succes. Mai mult, pe măsură ce campania globală de vaccinare începe să redeschidă lumea, aceasta oferă liderilor şi o oportunitate de a confirma dedicarea pentru reducerea impactului de mediu, pentru a face schimbări de durată ale operaţiunilor şi pentru a se implica în reducerea inegalităţilor sociale, adâncite de COVID-19”, explică Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România.

Studiul realizat de KPMG în februarie – martie 2021 a inclus 500 de lideri executivi la nivel de global, răspunsul lor la pandemie şi perspectiva pentru următorii trei ani. Majoritatea (55%) liderilor sunt îngrijoraţi de accesul îngreunat al angajaţilor la un vaccin împotriva COVID-19, ceea ce influenţează estimările privind revenirea la birou. O majoritate semnificativă (90%) dintre participanţi intenţionează să le ceară angajaţilor să informeze când se vaccinează, date care ar putea afecta măsurile de protecţie în mediul de lucru.

O treime dintre executivi (34%) sunt îngrijoraţi de dezinformarea în ceea ce priveşte siguranţa vaccinului contra COVID-19 şi potenţialul acesteia de determinare a angajaţilor să nu îl accepte.

Conform comunicatului, trei sferturi (76%) dintre liderii executivi consideră că apelurile autorităţilor de încurajare a companiilor să se întoarcă la „normalitate” reprezintă un îndemn pentru acestea ca să ceară angajaţilor să revină la locul de muncă.

În plus, 61% dintre respondenţi afirmă că vor să vadă o rată de succes a vaccinării (peste 50% din populaţie vaccinată) în pieţe esenţiale înainte de a lua orice decizie în ceea ce priveşte revenirea la locul de muncă. Când angajaţii vor putea reveni în siguranţă, o cincime dintre companii (21%) vor să implementeze măsuri de siguranţă suplimentare, precum cerinţa ca vizitatorii sau clienţii să le notifice cu privire la statusul lor de vaccinare.

Studiul KPMG arată că doar 17% dintre liderii în afaceri intenţionează să reducă prezenţa fizică a companiilor pe care le gestionează ca rezultat al pandemiei. Prin comparaţie, în august 2020, 69% dintre lideri afirmau că plănuiesc să reducă spaţiul de birouri în următorii trei ani, ceea ce indică fie că reducerea a fost implementată deja, fie că strategiile s-au schimbat pe măsură ce pandemia a evoluat.

Liderii în afaceri dispută cum anume ar trebui să arate noua realitate, dar, post-COVID, doar 3 din 10 lideri (30%) iau în considerare un model de lucru hibrid, în care angajaţii lucrează de la distanţă 2-3 zile pe săptămână. Doar 21% dintre respondenţi intenţionează să angajeze personal care să lucreze predominant la distanţă, o scădere semnificativă faţă de 2020 – 73%.

În timpul carantinei, lucrul la distanţă era noul normal, ceea ce a adus noi riscuri de securitate a datelor în organizaţii. Astfel, liderii globali au identificat securitatea cibernetică drept principala provocare cu impact asupra creşterii şi operaţiunilor pe o perioadă de 3 ani. Securitatea cibernetică a devansat preocupările legate de mediul legislativ şi fiscal sau de lanţul de distribuţie.

Ediţia 2021 a studiului KPMG CEO Outlook Pulse a intervievat cei mai influenţi lideri în afaceri pentru detalii privind perspectiva economică şi de afaceri pentru următorii trei ani, precum şi despre pandemia de COVID-19. Acest studiu relevă evoluţia perspectivelor lor faţă de iulie/august 2020. 500 de lideri în afaceri din 11 pieţe cheie (Australia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite) au fost intervievaţi în perioada 29 ianuarie – 4 martie 2021. Toţi respondenţii au venituri anuale de peste 500 milioane de dolari, iar 35% dintre companii au venituri anuale de peste 10 miliarde de dolari. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here