Sylvia Hoișie, „mama” Polidinului: „N-am avut niciodată vreo îndoială în privința eficienței vaccinurilor”

Sylvia Hoișie

Medicul imunolog Sylvia Hoișie este ferm convinsă de eficența vaccinurilor anti-Covid. Supranumită inventatoarea Polidin-ului, dr. Hoișie, azi în vârstă de 93 de ani, explică într-un interviu la RFI pe ce se bazează încrederea ei. 

Reporter: Recent v-ați vaccinat anti-Covid. Ați avut vreun efect secundar?

Sylvia Hoișie: Experiența vaccinării cu produsul Pfizer a fost foarte interesantă. Am dorit mult să ajung la vaccin și m-am bucurat că m-am putut înscrie fără dificultăți pe platforma națională. La spitalul unde am fost programată totul s-a desfășurat conform programului, atât la vaccinarea cu prima doză, cât și la așa-zisul rapel. Am înțeles că și în alte centre de vaccinare din Iași lucrurile au fost bine organizate, ba chiar mai bine decât în cel pe care mi l-am ales. N-am resimțit nici un efect secundar.

Reporter: Din studiile efectuate până acum în campaniile de vaccinare avansate – Israel, Marea Britanie – sunteți încrezătoare că vaccinurile anti-Covid sunt eficiente? Și dacă da, în ce fel?

Sylvia Hoișie: N-am avut niciodată vreo îndoială în privința eficienței vaccinurilor, căci nu doar din istoria medicinei, ci și din experiența mea de medic de laborator știu cât bine au făcut și fac ele oamenilor. Am lucrat eu însămi în colective care au preparat, la Iași, vaccinuri: anti-tularemic, anti-tetanic, anti-holeric.

Am vrut în deplină cunoștință de cauză, eu și toți ai mei, să ne vaccinăm anti-Covid. La fel de bine știm însă și că eficiența nici unui vaccin nu va fi vreodată de sută la sută, căci interacțiunea dintre produs și individ depinde de starea fizică a fiecăruia din cei vaccinați. Dar pentru majoritatea oamenilor orice vaccin oferă organismului o armă puternică, protecția imunitară, în confruntarea cu agenții patogeni. 

Reporter: Credeți că Coronavirus va fi neutralizat sau va deveni endemic?

Sylvia Hoișie: Nu cred, pornind din nou de la exemplele de care istoria medicinei abundă, că acest virus va fi complet eradicat. Dar cu cât va crește ponderea populației imunizate cu anticorpi, cu atât el va deveni mai puțin periculos, chiar și dacă, prin mutanți, va încerca să-și conserve virulența. După părerea mea, el va evolua pe un drum asemănător cu virusul gripei, și de aceea cred că vaccinarea anti-Corona va deveni una periodică, precum vaccinarea împotriva gripei.

Interviul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here