Tactica Lituaniei de a ieși din corzile în care o împinge China

Sursa: Pixabay

Lituania se va adapta problemelor economice „pe termen scurt” pe care i le face China din cauza consolidării legăturilor acestei țări cu Taiwan, a declarat, miercuri, ministrul de externe, Gabrielius Landsbergis. În același timp, oficialul a îndemnat Europa să se pregătească împotriva „coerciției” economice a Beijingului, implicându-se mai mult în Pacific, notează Reuters.

<< China a retrogradat duminică legăturile diplomatice cu Lituania din cauza faptului că țarii baltică a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto.

Beijingul consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind o provincie, iar oficialii lituanieni spun că China a încercat să taie legăturile comerciale, în semn de răzbunare pentru decizia Lituaniei.

Landsbergis a declarat, pentru Reuters, într-un interviu acordat la Washington, că astfel de pierderi vor fi de scurtă durată, deoarece Lituania depune eforturi pentru ca lanțurile sale de aprovizionare să fie mai puțin dependente de China.

„Pe termen scurt, este dureros pentru orice țară când îți sunt tăiate contractele”, a spus Landsbergis. „Dar este o problemă de termen scurt, pentru că piețele se adaptează. Companiile se adaptează”.

Landsbergis a mai afirmat că China nu numai că a întrerupt legăturile cu companiile lituaniene, dar a abordat firme din țări terțe pentru a le presa să nu facă afaceri cu Lituania.

„Atât de mult din ceea ce producem este produs parțial cu sau în interiorul Chinei. Acesta este motivul pentru care trebuie să găsim modalități de a crea lanțuri de aprovizionare și de a le face mai reziliente, astfel încât să poată rezista acestei constrângeri, întreruperea contractelor, sau unor sancțiuni secundare”, a spus Landsbergis.

Potrivit acestuia, Lituania va oferi celorlalte țări un model cu privire la modul de a rezista unei asemenea presiuni, dar națiunile europene în special ar trebui să se implice mai mult în Indo-Pacific pentru a-și spori securitatea economică.

„Unii dintre aliații noștri NATO își asumă o mare responsabilitate în regiune, oferind garanții de securitate țărilor, iar asta înseamnă că, de asemenea, trebuie să înțelegem cel puțin ceea ce se întâmplă sau, probabil, să jucăm un rol în asta”, a spus el.

Landsbergis se întâlnise anterior cu secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, care, potrivit unei declarații a Departamentului de Stat, a subliniat „solidaritatea fermă a SUA” cu aliatul său din NATO.

Sherman a salutat Lituania, o țară de aproximativ trei milioane, care își extinde legăturile cu democrațiile din Indo-Pacific.

Washingtonul a căutat să creeze mai mult spațiu pentru Taiwan în sistemul internațional, unul dintre principalii factori de tensiune în relațiile din ce în ce mai dure cu Beijingul. Coordonatorul pentru zona Indo-Pacific, Kurt Campbell, a declarat, săptămâna trecută, că încercările SUA de a extinde cooperarea cu partenerii și aliații săi din regiune provoacă „arsuri la stomac” în China. Beijingul a descris mișcările drept abordare de Război Rece. >>

Insulta preferată a lui Mao se întoarce împotriva Chinei. Cum trebuie interpretată isteria chineză din Lituania

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here