Tătaru: În primele trei zile au cerut externarea 550 de bolnavi de Covid. Ritmul a scăzut. Sfat pentru turiștii de pe litoral

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, la Constanţa, că, în primele două-trei zile, au fost circa 550 de pacienţi cu coronavirus care au solicitat externarea, dar în ultimele zile numărul acestora a scăzut, transmite News.ro.

”În contextul în care nu există o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment”, a spus el. Tătaru a subliniat că trebuie respectate aceleaşi reguli de până acum, iar tinerii ”se pot distra în condiţiile şi în normele pe care le-am stabilit cu cei de la HoReCa”.

”Pe mine mă interesează să gestionez medical, de asta am venit la Spitalul Judeţean. În contextul în care nu avem o legislaţie, aşteptăm de o săptămână jumătate să ne dea acele pârghii, acel confort medical în care să putem gestiona pe internare, pe izolare, pe carantină, persoane infectate sau persoane sănătoase care vin sau au fost în contact cu persoane infectate, până atunci noi trebuie să gestionăm medical acest moment. Suntem obligaţi prin statutul nostru, prin asigurarea sănătăţii pacienţilor, să fim pregăţiţi”, a declarat Nelu Tătaru, jurnaliştilor aflaţi la Spitalul Judeţean Constanţa. 

El a spus că numărul celor care solicită externarea a scăzut în ultimele zile. ”La nivelul ţării am avut în primele două, trei zile cam 550 de pacienţi care au solicitat externarea în primele trei zile, în ultimele zile avem o scădere a acestui număr, sunt cei asimptomatici care vor o externare mai rapidă decât cele zece zile”, a afirmat minsitrul Sănătăţii. El a precizat că spitalul este pregătit, dar nu trebuie ”să ne lăsăm doar în baza spitalului”. ”Trebuie să respectăm şi acele principii de distanţare fizică, reguli de igienă. Spitalul este pregătit, dar odată cu creşterea numărului de cazuri şi a adresabilităţii în urgenţă foarte mare de la o zi la alta, atunci o să avem o suprasolicitare şi a compartimentului de Terapie Intensivă, care este cel mai important….”, a continuat el. Răspunzând unei întrebări, Tătaru a spus că există posibilitatea ca aglomerările de pe litoral să devină focare de coronavirus.

”Există posibilitatea să devină focare. În acest moment sunt cetăţeni care se reîntorc în acele teritorii, nu trebuie să gestionăm neapărat Constanţa, ci tot ce se întâmplă în acest sezon estival”, a explicat el.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că, şi în absenţa cadrului legislativ, turiştii trebuie să respecte regulile.

”Turiştii trebuie să ştie că chiar dacă nu mai există cadrul legislativ pentru o perioadă, noi sperăm ca la jumătatea săptămânii viitoare să avem acest cadru legislativ, trebuie să respecte aceleaşi reguli. Cei care sunt asimptomatici sau care solicită externarea să meargă în izolare voluntară la domiciliu măcar 14 zile. Cei care se simt rău să se prezinte la unităţile de primire urgenţe, să evalueze starea lor de sănătate, un simptom respirator trebuie tratat şi trebuie suspicionat ca o infecţie cu Covid”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here