Transnistria și războiul din Ucraina: se extinde conflictul? – BBC

Exploziile misterioase din Transnistria, un teritoriu separatist controlat de ruși din Moldova, la granița cu Ucraina, au stârnit temeri că conflictul din Ucraina s-ar putea extinde, notează BBC, care explorează potențialul extinderii războiului din Ucraina.

<< Autoritățile separatiste au spus că „infiltrații” ucraineni sunt responsabili. Dar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat vina pe serviciile speciale rusești.

Rusia spune că este îngrijorată. Are circa 1.500 de militari în Transnistria.

Un oficial a spus că vorbitorii de limbă rusă din Moldova sunt oprimați.

Aceasta este aceeași scuză folosită pentru a justifica invadarea Ucrainei.

În ultimele două zile, spun autoritățile transnistrene, exploziile au vizat:

  • Sediul securității de stat din Tiraspol
  • Stâlpi vechi de radio din epoca sovietică folosiți pentru difuzarea știrilor rusești
  • O unitate militară în Parcani, un sat de lângă Tiraspol

Nu au fost raportate victime, dar a intrat în vigoare o alertă roșie „antiterorism”, ceea ce înseamnă securitate sporită în acest teritoriu, care s-a desprins de Moldova într-un scurt război în 1992.

Un oficial transnistrean a declarat că trei infiltrați neidentificați din Ucraina au atacat sediul securității cu un aruncător de grenade. Acea afirmație nu a fost verificată.

Kremlinul spune că urmărește situația îndeaproape și că „este un motiv de îngrijorare”.

La Kiev, președintele Zelenski a declarat ferm că Rusia este în spatele atacului, adăugând: „Obiectivul este evident – destabilizarea situației din regiune, amenințarea Moldovei. Ei arată că dacă Moldova sprijină Ucraina, se vor lua anumiți pași”.

„Dar le înțelegem capacitățile, Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru asta și nu se tem de ele”, a spus dl Zelenski marți.

Este pe cale să se răspândească războiul?

O erupție în Transnistria ar putea destabiliza Moldova și deschide un nou front în războiul din Ucraina. Odesa, orașul-port cheie al Ucrainei, se află chiar la est de Transnistria.

Dacă Rusia întărește Transnistria, atunci s-ar putea muta către Odesa dinspre vest. Presiunea asupra orașului dinspre est a fost blocată de trupele ucrainene. Asta ar devia forțele ucrainene care sunt deja solicitate aproape peste măsură.

Vineri, un important general rus, Rustam Minnekayev, a declarat că „controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire în Transnistria, unde există și acolo cazuri de oprimare a populației de limbă rusă”.

Președintele Vladimir Putin s-a angajat să „protejeze” etnicii ruși din fostele republici sovietice. Acesta a fost argumentul lui pentru invadarea Ucrainei. Moldova a fost cândva republică sovietică.

Astăzi, România este cel mai apropiat aliat al Moldovei, dar, spre deosebire de România, Moldova nu este în NATO sau UE. Mulți moldoveni au pașapoarte românești și lucrează în UE.

Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. De asemenea, găzduiește mulți ucraineni etnici.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu este puternic pro-UE, dar predecesorul ei Igor Dodon – care are încă mulți susținători – a fost pro-rus.

Moldova a interzis expunerea în public a Panglicii Sfântului Gheorghe și a semnului Z identificat cu invazia militară rusă a Ucrainei.

Unde este Transnistria

Regiunea separatistă Transnistria – o fâșie îngustă de pământ între râul Nistru și granița Ucrainei – și-a proclamat independența față de Moldova în 1990 – deși comunitatea internațională nu îi recunoaște statalitatea auto-declarată.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Moscova a creat precursorul Moldovei, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, din regiunea Nistrului, preponderent rusofonă, care fusese parte autonomă a Ucrainei, și regiunea vecină Basarabia, care făcuse parte din România din 1918- 1940.

Dar pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit, în regiunea Nistrului a crescut alarma cu privire la creșterea naționalismului moldovenesc și la posibila reunificare a Moldovei cu România, iar regiunea și-a proclamat secesiunea.

Până la 700 de oameni au fost uciși într-un scurt război de graniță între Moldova și Transnistria – o încetare a focului a fost semnată în 1992. Un acord a fost pus în aplicare de trupele ruse staționate în Transnistria. >>

Poate LNG-ul să astupe gaura, dacă Rusia taie gazul pentru Europa? – THE ECONOMIST

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here