Tribunalul București a anulat Planul Urbanistic General al Capitalei în baza căruia s-a construit în ultimii 20 de ani

Tribunalul București a anulat Planul Urbanistic General al Capitalei din 2000 în baza căruia s-a construit în ultimii 20 de ani, pe motiv că a fost aprobat nelegal. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Primarul Nicușor Dan a declarat că Primăria Capitalei va ataca această decizie a instanței despre care a spus că este ”profund eronată”.

„Admite acţiunea. Anulează HCGMB nr. 269/21.12.2000, emisă de către instituţia pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată azi, 24.06.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, potrivit art. 402 C. Proc. civ., astfel cum a fost acesta modificat de Legea nr. 310/2018 „, este decizia instanței publicată pe portal.just.ro.

Procesul a fost intentat în martie 2018 de către Carmen Speranţa Tomescu. Pârâţi sunt Consiliul General al Capitalei şi primarul general. Obiectul procesului îl constituire anularea hotărârii de Consiliu General prin care a fost aprobat PUG-ul Capitalei împreună cu studiile de fundamentare.

Nicușor Dan: Este o hotărâre profund eronată a instanței de judecată

Primarul general, Nicușor Dan, a declarat pentru HotNews.ro că anularea PUG-ului în primă instanță nu are nicio consecință juridică.

Nu are nicio consecință juridică pentru că este o hotărâre supusă recursului, pe care îl vom exercita, și este o hotărâre profund eronată a instanței de judecată. Pentru că reclamantul nu avea niciun interes în această cerere.
Este vorba despre un proprietar al unui imobil de pe strada Berzei, care dorește să conteste exproprierea care s-a făcut în vremea primarului Sorin Oprescu, pentru lărgirea diametralei Buzești-Berzei, numai că asta nu are nicio legătură cu Planul Urbanistic General.
Adică exproprierea s-a făcut în baza a trei hotărâri de Consiliu General care au fost între timp anulate definitiv”, a explicat Nicușor Dan.
Acesta spune că acest litigiu a fost o surpriză, deoarece este intentat de un proprietar de pe Buzești-Berzei, expropriat de fostul primar Sorin Oprescu, pentru lărgirea străzii.
Asta este surpriza, noi avem 250 de litigii pe urbanism și avem o ședință săptămânală în care analizăm cu echipele de avocați tot ce urmează să se întâmple la termenele viitoare și acesta era un dosar la care nu aveam niciun fel de emoție.
În primul rând pentru că nu există un interes pentru scopul pentru care dorea să anuleze PUG-ul, în al doilea rând, chiar dacă instanța i-ar da dreptate, interesul lui vizează clădirea lui, nu poți să anulezi PUG-ul unui întreg oraș fiindcă cineva reclamă o chestiune care ține de o casă din acel oraș”, a explicat Nicușor Dan.
Primarul spune că așteaptă motivarea instanței pentru a afla motivele de anulare și spune că exclude posibilitatea ca la recurs instanța să mențină decizia de anulare.
Exclud varianta asta pentru că interesul reclamantului vizează o clădire din București și nu PUG-ul întregului București. Este o decizie profund eronată a tribunalului București”, a mai spus Nicușor Dan.

Primarul spune că dacă am rămâne fără PUG fiecare construiește ce vrea. ”Este o nenorocire. Oricine poate să construiască orice, oriune. Se merge pe Codul Civil și al regulamentului general de urbanism”, a spus primarul general.

Unde s-a blocat noul PUG

Planul Urbanistic General a fost aprobat prin Hotărârea 269/2000 și avea termen de valabilitate 10 ani, adică până în 2010. Până la acea dată trebuia făcut un nou PUG, însă nu e gata nici până azi, PUG-ul din 2000 fiind prelungit prin mai multe Hotărâri de Consiliu General.

Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016, potrivit contractului semnat între Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism în 2013. Au trecut 6 ani de atunci, dar documentul este departe de a fi gata.

Proiectanții au spus în ultimii ani că municipalitatea nu a putut furniza toate datele necesare elaborării documentației, s-au schimbat 4 primari de la semnarea contractului, iar atunci când au livrat părți din documentație municipalitatea nu a avut personalul necesar pentru a le recepționa.

În absența noului PUG, primăriile de sector au inițiat Planuri Urbanistice Coordonatoare, care reglementează fiecare Sector în parte și în care fiecare primărie și-a făcut propriile reguli. Acestea au fost aprobate între anii 2018-2020, însă au avut probleme majore, permiteau betonarea a sute de hectare de spațiu verde, blocuri printre case și densificau foarte mult anumite zone. PUZ-urile au fost suspendate de instanță iar o parte anulate. Pentru sectoarele 3 și 6 au fost anulate. Pentru sectoarele 2,4 și 5 sunt procese de anulare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here