Trump, „drăguț” cu Rusia și China, înaintea unei discuții sensibile cu Putin: „Da, probabil va cere asta”

Președintele Donald Trump a declarat, luni, că se așteaptă ca omologul său rus, Vladimir Putin, să solicite ridicarea sancțiunilor americane în timpul viitoarei convorbiri telefonice pe care o vor avea

„Da, probabil va cere asta”, a declarat Trump, pentru Fox News, citat de RFI.

Liderul de la Casa Albă nu a spus însă și care va fi răspunsul său, menționând că a impus sancțiuni Rusiei. Însă a adăugat: „Nu le place asta. Sincer, ar trebui să putem înțelege”.

Cei doi st trebui să discute „în scurt timp”, potrivit lui Donald Trump.

Joia trecută, Putin le-a spus liderilor G20, în cadrul unei conferințe, că dorește un moratoriu asupra sancțiunilor, ca „chestiune de viață și de moarte” , pe parcursul pandemiei de coronavirus.

În intervenția sa, președintele rus nu a făcut referire la o țară anume, însă Rusia este lovită puternic în această perioadă de căderea criza coronavirusului și de un război paralel cu prețurile la petrol, dus cu Arabia Saudită.

Trump a spus că va discuta despre prăbușirea prețurilor petrolului, despre care a spus că „doare cu adevărat” industria energetică din SUA.

Un alt punct de dispută ar putea fi Venezuela, unde Washingtonul, susținut de zeci de alte țări, a încercat fără succes să promoveze răsturnarea de puternic a stângului Nicholas Maduro. Rusia este una dintre puținele țări care susțin guvernul.

„Este posibil să discutăm și despre asta”, a spus Trump.

Cea mai mare parte a sancțiunilor americane împotriva Rusiei au fost impuse în urma anexării Moscovei a Crimeei în Ucraina și ceea ce spun anchetatorii americani a fost o încercare concertată de a interveni în alegerile prezidențiale din 2016 câștigate de Trump.

„Fiecare țară o face”

Trump a rezistat să pedepsească Moscova, care neagă să se amestece în politica americană, dar mâna lui a fost forțată de propriul partid republican din Congres, care vede guvernul Putin ca ostil.

Relația caldă dintre Trump și Putin – văzută de multe capitale occidentale ca un lider din ce în ce mai autoritar, responsabil pentru asasinarea adversarilor acasă și în străinătate – a fost o sursă constantă de controverse în Statele Unite.

În interviul său de luni, pentru Fox, Trump a respins rapoartele potrivit cărora Rusia și China încearcă să exploateze situația creată de coronavirus prin plantarea dezinformării destinate să pună Statele Unite într-o lumină proastă.

„Ei o fac și noi o facem”, a spus Donald Trump, etichetând drept „fake” cotidianul Washington Post, care a relatat constant pe această temă.

Apoi, Trump s-a întrebat de ce Rusia a fost considerată un dușman de către mulți din Occident și a ridicat semne de întrebare, din nou, asupra solidității alianței de decenii dintre SUA și Germania.

„Nu spun că sunt bebeluși, nu spun că sunt perfecți”, a declarat Trump despre ruși, plonjând totodată și argumentul preferat al Moscovei: „Dar știți că au luptat în al doilea război mondial, au pierdut 50 de milioane de oameni. Au fost partenerul nostru”.

„Germania a fost inamicul (…). Ei bine, Germania profită de noi, în plan comercial, de ani de zile. Contribuie mult prea puțin în NATO”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here