Trump vrea să retragă toţi militarii SUA din Afganistan până la Crăciun

Sursa: Facebook

Donald Trump vrea să retragă toţi militarii americani din Afganistan până la Crăciun – adică mai rapid decât prevede Acordul de la Doha pe care l-a încheiat la 29 februarie cu talibanii, care prevede retragerea trupelor străine din Afganistan până la jumătatea lui 2021, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Trebuie să aducem înapoi acasă până de Crăciun numărul mic de bărbaţi şi femei ai noştri curajoşi care încă mai servesc în Afganistan!”, a scris pe Twitter preşedintele în exerciţiu, care candidează la 3 noiembrie la al doilea mandat împotriva democratului Joe Biden.

Miliardarul republican promite de ani de zile ”să pună capăt războaielor fără sfârşit” şi nu a ascuns niciodată faptul că speră să accelereze retragerea, odată cu apropierea alegerilor.

Administraţia Trump s-a angajat să retragă toate trupele americane din Afganistan până la jumătatea lui 2021, prin acordul istoric pe care l-a semnat cu talibanii la 29 februarie în Qatar, în vederea încheierii celui mai îndelungat război din istoria americană.

În schimb, insurgenţii s-au angajat să nu lase teroriştii să opereze din teritoriile asupra cărora deţin ei controlul şi să înceapă negocieri de pace directe cu Guvernul de la Kabul.

Aceste negocieri au început în septembrie, după mai multe luni de întârziere, dar nu au permis însă să se ajungă la o înţelegere asupra unei diminuări a violenţelor, eventual să se încheie un armistiţiu.

În pofida acestor progrese slabe, armata americană şi-a început retragerea în ritmul prevăzut de acord şi chiar mai rapid.

În septembrie, în Afganistan se mai aflau 8.600 de militari americani, iar Pentagonul a anunţat că o nouă fază a retragerii este iminentă.

Donald Trump şi alţi oficiali au anunţat că numărul militarilor americani în Afganistan va fi redus la mai puţini de 5.000 în noiembrie.

Mii de militari sunt desfăşuraţi, în continuare în Irak şi Siria.

Trump a postat acest tweet în ziua marcării a 19 ani de la invazia americană a Afganistanului, urmată de răsturnarea regimului taliban, în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite.

Pe de altă parte, consilierul în probleme de securitate naţională Robert O’Brien a anunţat anterior că Statele Unite urmează să-şi reducă la 2.500 de oameni trupele în Afganistan, relatează Reuters.

”Atunci când preşedintele Donald Trump a intrat în funcţie, în Afganistan erau peste 10.000 de militari americani. În prezent, sunt mai puţin de 5.000, iar acest număr va scădea la 2.500 până la începutul anului viitor”, a anunţat Robert O’Brien într-un discurs pe care l-a susţinut la Universitatea Nevada din Las Vegas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here