UE va limita exporturile de tehnologie în Hong Kong, ca primă reacţie la lega impusă de China

Sursa: Wikipedia

Uniunea Europeană va limita exporturile de tehnologie în Hong Kong, care ar putea fi utilizată pentru represiune sau supraveghere, potrivit unui proiect de document obţinut de Reuters, aceasta fiind prima reacţie concretă a UE la nouă lege pentru securitate impusă în China în fosta colonie britanică, transmite News.ro.

”Exprimând ”îngrijorarea serioasă” faţă de nouă lege de securitate naţională imusă de China, cele 27 de state membre au convenit vineri o serie de sancţiuni, inclusiv restricţii comerciale şi o evaluare a acordurilor referitoare la vize convenite cu Hong Kongul.

Documentul, susţinut de ambasadorii UE, afirmă că blocul comunitar ”va analiza în continuare şi va limita exporturile de echipamente sensibile şi de tehnologii pentru utilizare în Hong Kong, în special atunci când există susăpiciuni privind utilizarea pentru represiune internă, interceptarea comunicaţiilor interne sau pentru supraveghere cibernetică”.

Documentul ar urma să intre în vigoare marţi.

Noua lege de securitate nţională adoptată de China pentru Hong Kong pedepseşte subversiunea, secesiunea, terorismul şi ciocnirile cu forţele de ordine cu până la închisoarea pe viaţă.

Criticii legii se tem că aceasta va îngrădi drepturile promise teritoriului atunci când acesta a revenit sub controlul Chinei în 1997, inclusiv dreptul de a protesta şi independenţa sistemului de justiţie.

Susţinătorii legii spun că aceasta va aduce stabilitate după protestele anti-guvernamentale şi anti-chineze deseori violente izbucnite anul trecut.

Uniunea Europeană s-a mai angajat să ”analizeze implicaţiile legii pentru securitate naţională pentru politicile referitoare la azil, imigraţie, vize şi rezidenţă”, arată documentul.

UE nu va lansa deocamdată noi negocieri cu Hong Kongul şi va analiza implicaţiile legii pentru securitate naţională asupra acordurilor existentea.

viewscnt


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here