Un depozit de deșeuri riscă să producă un dezastru ecologic în Teleorman

Foto: Presshub.ro

Un proiect al Consiliul Județean Teleorman riscă să producă o problemă majoră de mediu din cauza întârzierii lucrărilor, transmite PressHub.ro. E vorba despre construirea unui depozit de gunoi, terminat pe jumătate, și care s-a umplut deja.

Totul a început în anul 2003, când Consiliul Județean Teleorman trimitea documentația pentru accesarea fondurilor europene pentru una dintre cele mai importante investiții din județ la vremea aceea: o groapă ecologică de gunoi, care ar fi urmat să depoziteze toate deșeurile din județul Teleorman.

În realitate, s-a construit o singură celulă pentru depozitarea deșeurilor. În urmă cu doi ani, Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman spunea că gradul real de umplere al primei celule construite era de peste 90%. Iar asta putea cauza probleme mari, pentru că membrana care ține deșeurile s-ar putea rupe în orice moment, iar gunoaiele s-ar infiltra în pânza freatică, generând un veritabil dezastru ecologic în sudul țării. În ciuda recomandărilor specialiștilor din domeniul mediului, lucrurile au mers și așa, din amânare în amânare.

Banii, proveniți din bugetul Uniunii Europene, ar fi trebuit să fie folosiți pentru depozitarea gunoiului din tot județul Teleorman, în cadrul unui “Sistem integrat de management al deșeurilor la nivelul Județului Teleorman”.Valoarea proiectului s-a ridicat la 21 de milioane de euro.

În acest moment, prima celulă a depozitului ar fi plină, potrivit angajaților depozitului, generând un risc real de dezastru ecologic, în timp ce construcția celei de-a doua celule întârzie de circa doi ani.

Autoritățile județene susțin că în vara acestui an va fi gata și celula a doua a depozitului, deși au mai dat termene limită (ultimul în decembrie 2020) și nu s-au ținut de cuvânt. Mai mult, ele susțin de doi ani că gradul de umplere a primei celule depășește cu puțin 80%. În realitate, prima celulă a depozitului era la gradul maxim de umplere de acum câteva zeci de luni.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here