Un episod în scandalul de pedofilie al celebrului scriitor francez Gabriel Matzneff

În Franța continuă un scandal în jurul unui scriitor celebru acuzat de pedofilie, Gabriel Matzneff. Le Monde decriptează miercuri cartea unei jurnaliste, Francesca Ghee, care se prezintă drept o victimă trecută a lui Matzneff și care a ales să-și auto-editeze și să-și publice singură cartea, deoarece nicio editură n-a vrut s-o accepte, scrie Europa Liberă.

În ianuarie anul trecut a apărut o carte care trata în detaliu, printr-o experiență personală, pasiunea revendicată pentru copii, băieței și fetițe a bătrânului Matzneff, pasiune care i-a fost dintotdeauna cunoscută, pentru că el a pus-o în literatură, iar el s-a mândrit cu ea. Abia acum, după decenii de impunitate și premii literare, parchetul a deschis o anchetă împotriva lui și asta numai după ce una din vechile lui cuceriri, din vremea când ea avea 13 ani iar el 50, Vanessa Springora, a devenit între timp directoarea prestigioasei edituri Julliard.

Declicul, pentru fosta lui pradă Vanessa Springora, a fost atunci când Matzneff a primit, în aplauzele generale, în 2013, premiul Renaudot pentru eseu.

Matzneff, astăzi în vârstă de 84 de ani, este însă în continuare apărat de cei care argumentează că așa erau atunci vremurile și moravurile, în prelungirea eliberării sexuale de după Mai 1968. Campania moralizatoare este însă acum generală, iar publicația dreptei extremeValeurs Actuelles amintit de o carte, în 1975, a fostului lider studențesc din Mai 1968, devenit deputat european ecologist Daniel Cohn-Bendit, în care acesta povestea experiențele sale sexuale cu copii din vremea când fusese educator.

Le Canard enchaîné a prezentat cartea Vanessei Springora extrăgând din ea pasajul în care autoarea-victimă descrie cum nimeni n-a vrut atunci s-o asculte: „Distrusă, Vanessa cere sfatul “marelui” Cioran, prieten cu Matzneff: — “V-a făcut o imensă onoare alegându-vă. Rolul dumneavoastră e să-l însoțiți pe calea creației”, îi explică atunci maestrul” Cioran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here