Cum erau vândute pe internet sejururile „medicinale” cu Ayahuasca la clinica Vanessei Youness

The Hidden Doorway este numele unui posibil site intermediar care a organizat în acest weekend un sejur de „detoxifiere” cu drogul Ayahuasca, devenit acum un cuvânt-cheie în ancheta care a dus la arestarea fostului al DIPI Gelu Oltean și a iubitei acestuia, Vanessa Amal Youness.

Acuzația pentru care fostul șef al DIPI Gelu Oltean a fost reținut de procurorii DIICOT Brașov este că ar fi organizat într-o casă din judeţul Dâmboviţa reuniuni de consum de droguri, inclusiv DMT, un drog puternic halucinogen şi considerat de mare risc.

Potrivit unor surse judiciare, fiecare persoană participantă la aceste reuniuni ar fi plătit în jur de 500 de euro. La aceste reuniuni de consum de droguri ar fi participat uneori şi zeci de persoane.

Pe site-ul thehiddendoorway.com este menționat un eveniment organizat în perioada 13 decembrie-15 decembrie.

„Alăturați-vă nouă pentru un uimitor refugiu în natură cu plante Ayahuasca, pe care l-am organizat într-o locație frumoasă, într-o pădure privată cu un râu propriu în apropiere de București”, se arată în descrierea evenimentului de pe thehiddendoorway.com.

Din descriere mai aflăm că sejurul urma să se desfășoare într-un „centru de wellness și medicină alternativă”, primul dintr-un „număr planificat la nivel mondial și dedicat memoriei lui Stuart Wilde”.

Deși nu este menționat numele centrului de wellness, Vanessa Youness deține o clinică de „relaxare și terapii alternative”, care îi poartă numele în titlul firmei – YOUNESS CLINIC, în satul Stănești, județul Dâmbovița. Iar râul menționat pe site-ul obscur corespunde râului Colentina, care trece prin sat.

Un alt punct de legătură este numele lui Stuart Wilde, căruia îi este dedicată clinica YOUNESS. Stuart Wilde este un scriitor britanic cunoscut pentru lucrările sale „New Age”, auto-împuternicire și spiritualitate.

„Veți petrece weekendul într-un program liniștit de meditație și curățare (…) Vom petrece acolo două nopți, toate mesele sunt garantate și veți participa la două ceremonii Ayahuasca”, se mai arată în descrierea evenimentului.

Costul? Se potrivește cifrei oferite de sursele judiciare. Și anume, 550 de euro „per workshop”.

De asemenea, numele „Tom” din textul publicat pe site poate fi corespunzător lui Tom Lishman, reținut de DIICOT laolaltă cu Gelu Oltean și Vanessa Youness.

Context

Gelu Oltean a fost reţinut sâmbătă de procurorii DIICOT Braşov, într-un dosar de trafic de droguri. 

„Trei persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT Braşov într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Aceştia organizau într-o casă din judeţul Dâmboviţa reuniuni de consum de DMT (dimetyltriptamina), drog de mare risc ce conţine AYAHUASCA”, a anunţat DIICOT.

În dosar mai apar Vanessa Youness şi Thomas Lishman, pentru toate cele trei persoane DIICOT cerând arestarea preventivă.

Toţi cei trei ar fi avut legătură cu o clinică de wellness de lângă Bucureşti, unde pacienţilor li s-ar fi dat spre consum o substanţă considerată drog. 

Tribunalul Braşov a admis propunerea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile. 

„Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Braşov în dosar penal nr. 226D/P/2019 şi în consecinţă: În baza art. 202 al 1,3 Cod procedură penală, art. 223 al 2 Cod procedură penală, art 226 Cod Procedură Penală dispune luarea măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 15.12.2019 şi până la data de 13.01.2020 inclusiv faţă de inculpaţii: YOUNESS AMAL-VANESSA, LISHMAN THOMAS IVOR MOWBRAY, OLTEAN GELU MARIN. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă. Dispune plata serviciilor de traducere realizate de interpretul autorizat Dudiţa Ioana în regim de urgenţă, simultan şi în zi nelucrătoare în intervalul de timp 14,00-18,30 din fondurile alocate Tribunalului Braşov sume care rămân în sarcina statului potrivit art 275 alin 6 Cod procedură penală. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului”, se arată în decizia instanţei.

Decizia poate fi contestată, în 48 ore de la pronunţare.

În 2016, Gelu Oltean a fost vizat într-un dosar al DNA. Procurorii îl acuzau că, în cursul anului 2014, şi-a însuşit suma de 15.000 de lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative.

„Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale DIPI nivelul de clasificare «secret», a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale”, susţin eau procurorii.

Gelu Oltean a ocupat funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (actualmente departament) din cadrul MAI până în anul 2014. 

Ce este Ayahuasca

Ayahuasca este un amestec de ierburi, folosit în trecut în scopuri religioase și șamanice în bazinul amazonian, cu toate că cercetările arată că a fost utilizat prima dată în secolul al XIX-lea. Potrivit rhrn.ro, Ayahuasca, cunoscut, în funcție de contextul cultural și sub denumirile de Caapi, Natema, Mihi, Yage, Santo Daime, sau La Purga face parte din familia Quechua, termen ce se traduce prin „spiritul viței de vie”. Ayahuasca este un amestec de mai multe plante ce se fierb la foc mic, pentru a obține o substanță concentrată care se bea. Se prepară în modalități variate în funcție de cultură, dar întotdeauna conține Banisteriopsiscaapi (o plantă din familia lianelor) și o plantă ce are în componență dimethyltryptamină (DMT), de obicei Chacruna (Psychotria viridis).

Ayahuasca este comsunamtă, în general, sub supravegherea unui șaman ce folosește și descântece, într-un mediu cu lumină slabă, combinație ce produce transă cu halucinații profunde. Toate aceste elemente induc ideea că cei ce beau licoarea magică pot comunica cu lumea spiritelor și pot atinge vindecarea fizică, psihică și spirituală.

În urma consumului de ayahuasca pot surveni sentimente intense de frică, greață și chiar viziuni despre moarte. Toate acestea fac ca planta să fie folosită, de obicei, numai în scopuri ritualice sau terapeutice.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here