Un tratament pentru Covid-19, încă departe. Raportul experților americani desființează și mitul clorochinei

Sursa: Pexels

Un grup de experți a declarat că nu există dovezi suficiente cu privire la multe medicamente care au fost prezentate drept posibile remedii pentru pacienții cu coronavirus, unele dintre ele fiind promovate inclusiv de președintele Donald Trump, scrie New York Times.

Agenția federală condusă de dr. Anthony Fauci a explicat, marți, că nu există un medicament dovedit ca eficient în tratarea pacienților infectați cu coronavirus. O constatare, notează NYT, care întărește opoziția dr. Fauci în raport cu cea a președintelui Donald Trump, de promovare a anumitor medicamente pentru care nu există dovezi științifice care să le ateste utilitatea.

Raportul prezentat de dr. Fauci s-a făcut ecoul frustrărilor multor medici: Nu există suficiente informații despre virusul extrem de infecțios sau despre cum poate fi el combătut.

După luni de confruntare cu pandemia, un grup de experți convocat de centrul condus de dr. Fauci, Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, a ajuns la concluzia că, ori de câte ori este posibil, terapia medicamentoasă trebuie administrată ca parte a unui studiu clinic, astfel încât datele să poată fi colectate pentru a determina dacă tratamentele au vreun efect

Președintele Donald Trump a declarat, în aceeași zi, că încă nu văzuse raportul. Dr. Fauci i-a cenzurat deseori lui Trump entuziasmul manifestat față de hidroxiclorochină și clorochină, medicamente care combat malaria și care, spera liderul de la Casa Albă, vor fi de ajutor și în Covid-19.

De-a lungul ultimelor săptămâni, dr. Fauci a subliniat lipsa dovezilor științifice pentru a susține orice potențial tratament, iar acest nou document, care include expertiza a mai mult de o duzină de agenții federale și grupuri profesionale, subliniază raționamentul său.

Studiile clinice sunt monitorizate astfel încât să poată fi oprite la timp dacă un tratament în caz că efectele sunt prea puternice. Dar, spune dr. Fauci, până în prezent niciunul dintre studiile pentru Covid-19 nu a fost oprit.

În cazul medicamentului remdesivir, aceiași experți au decis să nu se pronunțe nici în favoarea, nici împotriva recomandărilor de a fi folosit la pacienții infectați cu coronavirus. Remdesivir este testat în mai multe studii desfășurate în Statele Unite și în întreaga lume. De asemenea, lipsesc date despre utilizarea așa-numitei plasme convalescente donate de supraviețuitorii coronavirusului pentru a furniza anticorpi care să ajute pacienții în lupta cu boala.

Există însă și situații în grupul de experți americani a recomandat ca anumite tratamente să nu fie folosite în lipsa studiilor clinice. Printre ele, și schema care combină hidroxiclorochina cu azitromicina (antibiotic), pe care Donald Trump a promovat-o în mod regulat, în ciuda lipsei dovezilor că ar funcționa. Aceste medicamente ar trebui utilizate doar în studiile clinice „din cauza potențialului lor de toxicitate”, spun specialiștii.

Specialiștii americani au îndemnat la precauție și în ceea ce privește administrarea hidroxiclorochinei și clorochininei chiar și fără a le combina cu azitromicina. Există, spune experții, riscul unor disfuncționalități ale inimii (astfel de indicii au apărut și în Franța).

Un studiu recent, făcut pe 368 de pacienți, a indicat că hidroxiclorochina, cu sau fără azitromicină, nu a ajutat pacienții să scape de ventilatoare. Și hidroxiclorochina, administrată singură, a fost asociată cu un risc crescut de deces.

D. Stephen Hahn, responsabilul Casei Albe pentru Alimente și Medicamente, a consideră că studiul e unul restrâns și e nevoie de mai multe date. Chiar și așa, a spus acesta, „este un element pe care un medic ar trebui să îl ia în considerare atunci când scrie o rețetă pentru hidroxiclorochină”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here