USR a ales centru dreapta aproape în unanimitate. Barna: Un pas necesar în perspectiva viitoarei guvernări

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Cu o participare la vot de peste 56% și o majoritate clară, de 91 de procente, USR și-a oficializat orientarea pe zona de centru-dreapta, în urma unui referendum intern la care au votat peste 12.000 de membri.

„Referendumul privind poziţionarea doctrinară a USR s-a încheiat astăzi cu o majoritate semnificativă a votanţilor în favoarea definirii partidului ca fiind unul de centru dreapta. Astfel, 11.047 membri USR (adică 91,25% din voturi) au fost în favoarea clarificării doctrinare. Referendumul a avut cea mai mare participare din istoria consultărilor electronice interne ale USR, în total exprimându-şi votul 12.106 membri USR (recordul anterior era de 9.654 voturi la o consultare din noiembrie 2019). Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezenţa la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%”, anunţă sâmbătă USR.

Barna: A fost un pas necesar. USR va avea un cuvânt de spus în viitoarea guvernare 

Referendumul ale cărui rezultate au fost anunțate sâmbătă fusese convocat de liderul paretidului, Dan Barna. Votul a curs timp de șapte zile, începând din 1 februarie.  

Barna nu vorșete de o schimbare de poziție, „ci o consolidare a ei”, reamintind că încă de la alegerea sa ca președinte a arătat că partidul este unul de centru dreapta. „Am luptat pentru stat de drept, libertăţi civile, libertate economică şi o aliniere fermă la valorile europene şi euro-atlantice”, a mai menționat Dan Barna.

Potrivit acestuia, clarificarea a fost „un pas necesar şi aşteptat în direcţia consolidării unui partid care va avea un cuvânt important de spus în viitoarea guvernare”. 

Nucleul

Documentul programatic care a stat la baza acestui demers intern al USR a fost lansat de Dan Barna în 10 ianuarie. Se intitulează „România modernă. Reforma cinstită” și conține un pachet de cinci principii de guvernare și planul de acțiune în perioada imediat următoare. Potrivit textului, guvernarea USR se va construi în jurul a 10 seturi de politici publice.

Cele cinci principii:

  • Libertatea individului este fundamentală
  • Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii
  • Modernizare liberală cu puterea comunităților
  • Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne
  • Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România

*Textul poate fi consultat AICI

Reacțiile pe care le-a generat lansarea discuției și a documentului

Pasul făcut de Dan Barna cu acest document programatic și referendumul care a urmat nu a fost scutit de apariția unor dispute interne.

La vremea respectivă, senatoarea Florina Presadă a declarat că documentul propus de Dan Barna prin care partidul să fie definit ca partid de „centru-dreapta modern” este o idee care a fost dezbătută deja de formațiune. Fapt pentru care Presadă a contestat inclusiv necesitatea unui referendum.

O voce critică a fost și cea a senatorul USR Mihai Goţiu. Imediat după lansarea documentului programatic, el i-a transmis lui Dan Barna un mesaj contondent: „Dacă mai mult de 50% dintre membrii USR nu-şi asumă documentul, îţi vei prezenta demisia?” Goţiu mai afirma la vremea respectivă că în loc să se pregătească de alegeri, USR pierde vremea, iar oamenii vor fapte, nu etichete.

Tot în ianuarie, deputatul USR Cătălin Drulă arăta, în schimb, că doctrina avută în vedere reprezintă o sinteză între liberalismul european şi puterea comunităţilor.

Reacții cu privire la demersul de clarificare doctrinară dorit de liderul USR a venit și din afara partidului. Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, considera, în contextul lansării textului, că pasul respectiv „denotă mai multă maturitate ca de obicei”. Potrivit lui Funeriu, ideea apropie USR de viziunea popularilor europeni, iar, una peste alta, demers este de salutat și reprezintă o evoluție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here