Vaccinul anti-COVID, câmp de luptă între spionajul britanic și propaganda rusă. „Oamenii au dreptul să spună porcării online”

Agenția de spionaj a Marii Britanii. Foto: Wikipedia

GCHQ, agenția guvernamentală britanică de siguranță a informațiilor, a început o ofensivă cibernetică împotriva propagandei anti-vaccin, potrivit The Times.

Agenția de spionaj folosește un set de instrumente dezvoltat special pentru a contracara materialele de dezinformare, conform mai multor surse.

Este cea mai recentă mișcare a agenților cibernetici în a bloca activitatea propagandistică anti-vaccin dirijată de la Moscova, care caută să exploateze pandemia pentru a submina Occidentul.

Guvernul britanic consideră că abordarea informațiilor false este o prioritate, deoarece perspectiva unui vaccin fiabil împotriva coronavirusului se apropie. O sursă guvernamentală a declarat pentru The Times: „GCHQ a fost rugat să-i elimine din online, din rețelele de socializare, pe anti-vaxxeri. Există modalități pentru a se face asta, modalități pe care le-au folosit pentru a monitoriza și perturba propaganda teroristă.”

Aceste tactici se concentrează pe eliminarea conținutului ostil legat de stat și perturbarea atacurilor cibernetice, inclusiv prin criptarea datelor lor, astfel încât să nu le mai poată accesa, și prin blocarea comunicării între atacatori.

Guvernul britanic a confirmat în 2018 că a dezvoltat un arsenal de contraofensivă cibernetică, pe care urma să-l folosească împotriva ISIS.

„N-ai cum să primești autorizație ca să stopezi monomaniacii”

Rusia se află în spatele unei cantități vaste de știri false legate de coronavirus, potrivit unei alte surse citate de publicația britanică, care a subliniat că GCHQ a obținut permisiunea de a combate dezinformarea care provine doar de la adversarii de stat. Legea nu permite perturbarea conținutului online produs de cetățenii obișnuiți. „N-ai cum să primești autorizație ca să stopezi monomaniacii. Oamenii au dreptul să spună porcării online”, a precizat sursa.

Într-o investigație recentă, The Times a arătat cum trollii Rusiei au diseminat online o teorie a conspirației: aceea că vaccinul Oxford-AstraZeneca ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus de la cimpanzei ca vector. Campania se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin Sputnik V, cât și națiunilor occidentale.

Mesajele folosite în campania de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin-maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman.

Gestionarea amenințărilor din partea națiunilor ostile este una dintre misiunile de bază ale GCHQ. Cu toate acestea, gradul de dificultate cu care poate aborda dezinformarea la nivel de stat variază în funcție de locația geografică a serverelor pe care se bazează acel conținut. De exemplu, Marea Britanie nu poate ataca site-urile aflate pe servere din Statele Unite sau în celelalte națiuni din „Cinci Ochi” („Five Eyes”) – Australia, Canada și Noua Zeelandă -, în cazul cărora trebuie să se adreseze agențiilor partenere.

Creată după Al Doilea Război Mondial, organizaţia „Cinci Ochi” constituie una dintre cele mai strânse forme de colaborare între serviciile de securitate din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Rețelele de socializare, marea provocare

O altă opțiune este contactarea directă serverelor și platformelor de socializare pentru a le informa că găzduiesc propagandă de stat ostilă. Cu toate acestea, drepturile solide la liberă exprimare din America fac dificilă obligarea companiilor să ia măsuri.

„Adevărata problemă este cum să procedezi în cazul rețelelor de socializare”, a explicat o sursă din domeniul securității britanice. „Toată acea cantitate care există în mod legitim. E o treabă mult mai dificilă în Occident, pentru că este o problemă a libertăților civile.”

Pe lângă eforturile GCHQ, o unitate secretă a armatei, specializată în războiul informațional, este, de asemenea, implicată în combaterea narațiunilor false despre coronavirus.

Generalul Sir Nick Carter, șeful Statului Major al Apărării, a confirmat public că Brigada 77 „ajută la combaterea dezinformării”. Unitatea din Berkshire, înființată în 2015, a lucrat cu o echipă de reacție rapidă dintr-un departament al Guvernului pentru combaterea narațiunilor dăunătoare, inclusiv răspândirea online de remedii false în tratarea COVID-19 și teorii ale conspirației despre originea coronavirusului.

Trei fabrici de știri false

Departamentul de Stat al SUA a identificat o serie de site-uri și organizații aliniate Kremlinului, care diseminează constant știri false despre vaccinurile anti-COVID.

South Front. Captură de ecran

South Front: Un site de dezinformare care se concentrează pe probleme militare și de securitate. În martie, a publicat un articol cu ​​titlul: „Lupta pentru un remediu: o gigantică jecmăneală farmaceutică occidentală”. Într-un alt articol, site-ul susținea că vaccinurile ar putea conține „un agent debilitant al creierului sau o genă care face femeile infertile”.

News Front. Captură de ecran

News Front: Susține că oferă o „sursă alternativă de informații” pentru publicul occidental. În martie, site-ul a postat un articol în care pretindea că vaccinurile împotriva Covid-19 sunt o fraudă condusă de Bill Gates și „Big Pharma”.

Geopolitica.ru. Captură de ecran

Geopolitica.ru: Platforma ultra-naționalistă rusă a declarat în aprilie că vaccinurile erau un complot al lui Bill Gates și Microsoft pentru a controla oamenii prin introducerea microcipurilor.

GCHQ a refuzat să confirme sau să infirme implicarea sa într-o operațiune cibernetică împotriva dezinformării anti-vaccin, precizează The Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here