VIDEO | Socor: 2 mai 2014, ziua în care Rusia a ratat ocazia de a deveni vecina României la gurile Dunării

Pericolul unui desant rusesc la gurile Dunării a trecut, șansele ca un asemenea scenariu să devină realitate cunoscând un vârf în primăvara lui 2014, consideră analistul Vladimir Socor, prezent la Dezbaterile Universul.net.

Potrivit expertului, un episod sângeros consumat în orașul Odessa, soldat cu aproximativ 40 de morți, a făcut ca Moscova să piardă timp și teren prețios. Ulterior, Kievul și-a consolidat forțele armate, iar sprijinul SUA pentru Ucraina, financiar și militar, s-a accentuat. „Situația a fost pe muchie de cuțit și a fost salvată în ziua de 2 mai, dar nu de statul ucrainean, care era total paralizat acolo, ci de elemente din societatea civilă ucraineană. Pur și simplu i-au atacat pe susținătorii Rusiei în stradă și au omorât 40 dintre ei. Ziua de 2 mai 2014”, susține Vladimir Socor.

Ce s-ar fi întâmplat în absența unui asemenea episod? Vladimir Socor trece în revistă posibilele debarcări ale trupelor ruse care ar fi urmat.

Declarațiile lui Vladimir Socor:

  • (Cât de prezent mai este pericolul unei invazii rusești spre gurile Dunării?) Nu mai este. A trecut. A fost prezent, chiar destul de acut, în primăvara și vara lui 2014. Eu cred că acest pericol deja trecuse în luna mai 2014. Faza culminantă a fost începutul lunii mai 2014, când susținătorii Rusiei au fost la un pas de a pune mâna pe orașul Odessa. Situația a fost pe muchie de cuțit și a fost salvată în ziua de 2 mai, dar nu de statul ucrainean, care era total paralizat acolo, ci de elemente din societatea civilă ucraineană. Pur și simplu i-au atacat pe susținătorii Rusiei în stradă și au omorât 40 dintre ei. Ziua de 2 mai 2014.
  • Dacă nu s-ar fi întâmplat asta, atunci rușii ar fi putut să însceneze o debarcare amfibie în regiunea Odessa, cel mai probabil din Crimeea, fie cu elicoptere, fie o debarcare amfibie cu desant de infanterie marină. Ar fi debarcat omuleți verzi în regiunea Odessa. Atunci, Odessa ar fi căzut și România ar fi devenit vecină cu Rusia la gurile Dunării.
  • Atunci rușii ar fi deschis și un coridor de comunicare pe uscat din Donbas către Odessa. De atunci pericolul a trecut, Ucraina s-a consolidat ca stat, și politic și militar. O asemenea debarcare nu ar mai avea sens din partea Rusiei.
  • Prin anexarea Crimeei, Rusia a anexat și o mare parte din zona economică exclusivă a Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here