VIDEO | Socor: Administrația Obama a retras ultimul tanc din Europa. Administrația Trump a întărit imediat frontul estic

Sursa: Facebook

Statele Unite ale Americii s-au „reinstalat” în Europa, după înlocuirea Administrației Obama de cea a lui Donald Trump, consideră analistul Vladimir Socor, prezent la Dezbaterile Universul.net.

Potrivit acestuia, schimbarea de substanță în abordarea Washingtonului, după 2016, este tranziția către confruntarea la nivelul marilor puteri. SUA livrează deja arme letale Ucrainei, pe fondul conflictului din Donbas, iar ajutorul financiar acordat până acum Kievului a atins 3 miliarde de dolari.

Declarațiile lui Vladimir Socor:

  • Vreau să vă enumăr îmbunătățirile care au avut loc în administrația Trump. Administrația Obama a retras ultimul tanc american din Europa în anul 2013. Este o afirmație ad literam. Administrația Trump a trecut imediat la întărirea frontului estic al NATO și a desfășurat trupe și alte capabilități militare pe frontul estic al NATO.
  • Desigur că invadarea estului Ucrainei și a Crimeei de către Rusia a jucat rolul de imbold, dar administrația Obama subapreciase în mod dramatic și, aș spune, iresponsabil gradul de periculozitate din partea Rusiei.
  • În realitate nu o subapreciase, dar subaprecierea a fost o justificare a neimplicării SUA în mod strategic în Europa. Pentru a justifica dezangajarea, dezinteresul administrației Obama în Europa, s-a inventat teoria conform căreia Rusia nu mai e amenințătoare, este atât de slabă încât nu necesită eforturi de contracarare a amenințării rusești.
  • Pivotarea spre Asia-Pacific a fost o găselniță târzie a Administrației Obama, spre sfârșitul ei, și nici nu a fost executată.
  • Reamintesc: când Obama a venit la Casa Albă, una din măsurile lui simbolice a fost să înlăture bustul lui Winston Churchill din Casa Albă. A fost o expresie simbolică a dezinteresului personal al lui Obama față de problemele europene. Administrația Obama s-a concentrat pe ceea ce era atunci la modă. Iar la modă era Lumea a Treia. Promovarea democrației, ecologie, multiculturalism bineînțeles.
  • Revenind la îmbunătățirile aduse de administrația Trump, concentrarea asupra factorului rusesc, tranziția către politica de confruntare la nivelul marilor puteri. Asta este strategia de securitate națională și apărare a SUA, din 2017-2018. Competiție împotriva amenințărilor din partea marilor puteri. Este schimbarea radicală de concept. Ajutorarea militară a Ucrainei. Este vorba de 3 miliarde de dolari, până acum, pentru ajutorarea militară a Ucrainei și 700 de milioane pentru anul fiscal care a început în octombrie. Furnizarea, pentru prima dată, de arme letale.
  • Administrația Obama s-a adăpostit îndărătul doamnei Merkel, care era contra furnizării de arme letale ucrainenilor. În viziunea Administrației Obama, coeziunea NATO stătea în refuzul de a ajuta Ucraina.
  • Administrația Trump a schimbat toate aceste lucruri, în pofida dorinței lui Trump de a ajunge la o înțelegere cu Putin. De aceea spun că a funcționat guvernarea permanentă, guvernarea prin instituții, iar capriciile domnului Trump au devenit irelevante. Președintele Trump practic s-a înlăturat el însuși de la comanda politicii externe și a politicii de apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here