VIDEO | Vladimir Putin a declarat starea de urgență, după un dezastru ecologic produs în Siberia. 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu

Raul Ambarnaya

Rusia a comandat vineri un audit complet al infrastructurii sale riscante construite pe permafrost, slăbită de schimbările climatice, după prăbușirea unui rezervor de combustibil, care a dus la o poluare severă în zona arctică, scrie AFP. Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs, pe 29 mai, în districtul Kayerkan din Norilsk. Imaginile arată impactul dramatic asupra mediului, scrie și The Siberian Times.

Autoritățile ruse au declarat că au oprit în sfârșit progresia hidrocarburilor care s-au revărsat în special în râul Ambarnaïa. Este cel mai grav dezastru ecologic de acest gen din regiune, vizibil din spațiu.

Încercări de limitare a poluării. Sursa foto: The Siberian Times

Potrivit companiei care deține uzina, care este situată deasupra Cercului Arctic, scurgerea a avut loc din cauza scufundării în permafrost a stâlpilor fundației unui rezervor de depozitare a motorinei.
Pentru a evita „repetarea” unui astfel de incident, Parchetul General a dispus o „verificare completă” în toată Rusia a „infrastructurii periculoase situată în zone predispuse la topirea permafrostului”, solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 2 și 15 m.
Pe 29 mai, un rezervor diesel de la o centrală termică aparținând gigantului minier Norilsk Nickel s-a prăbușit în apropierea orașului arctic Norilsk, provocând o scurgere de 15.000 de tone de petrol în râul din apropiere și 6.000 de tone pe pământul din jurul rezervorului.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat starea de urgență după dezastrul ecologic.

Combustibilul a fost depozitat acolo pentru a asigura funcționarea permanentă a combinatului din zonă, în cazul unei întreruperi a alimentării cu gaz. Motivul exact al scurgerii nu este încă de stabilit, însă o declarație a companiei Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu, care operează parcul industrial sugerează că motivul ar fi topirea gheții din zona arctică. 

Din cauza topirii bruște a permafrostului care a servit mai mult de 30 de ani fără probleme, rezervorul de stocare a combustibilului de motorină a fost deteriorat, rezultând o scurgere de combustibil”, se arată în declarația companiei.

Salvatorii marini din Murmansk au fost transportați în Norilsk pentru a ajuta la atenuarea consecințelor catastrofei ecologice.

Motorina s-a scurs în râul Ambarnaya de 60 km lungime care se varsă în Lacul Pyasino.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here