VIDEO | Zguduitoarele crime ale armatei ruse, din Andreevka. Povestea fiecăruia dintre cei 17 morți

Sursa: uniant.net

Proiectul „Scheme” al redacției ucrainene a „Radio Liberty” abordează crimele comise de armata rusă în satul Andreevka, situat la 50 de kilometri de Kiev, în districtul Buceanski. În februarie și martie, soldații ruși ar fi ucis 14 civili din localitate, iar alte trei persoane au murit în bombardamente. După ce a studiat circumstanțele morții civililor din Andreevka, „Scheme” a publicat o hartă online și un film despre tragedia acestui sat, scrie Meduza.

Vadim Ganiuk, Ruslan Iaremciuk și Vitali Kibukevici

Cadavrele celor trei bărbați au fost găsite pe strada Sloboda. Oamenii au fost uciși pe 12 martie. Potrivit locuitorilor din Andreevka, în acea zi pe stradă a circulat de câteva ori o mașină din care coborau militari ruși și împușcau oameni.

„Într-o jumătate de oră, au fost împușcați trei oameni. Iaremciuk Ruslan a fost primul, al doilea – fratele meu, Kibukevici Vitali, al treilea – Ganiuk Vadim. Toți au fost împușcați cu mâinile legate la spate. Nu i-au pus în genunchi, [au tras] în picioare și în ceafă”, afirmă Anatoli Kibukevici, liderul din Andreevka.

Vitali Kibukevici, 45 de ani, și Vadim Ganiuk, 33 de ani, erau vecini. Își scoseseră familiile din sat, dar ei înșiși au rămas. Localnicii spun că Kibukevici a fost găsit într-o încăpere de lângă casa lui, iar Ganiuk a fost găsit în pivniță. Cadavrul lui Iaremchuk, în vârstă de 46 de ani, a fost găsit în grădină.

„Nu se gândise nimeni că se va întâmpla asta, că va fi ucis. S-au luptat cu soldații? Nu, s-au luptat cu oamenii”, a declarat Svetlana, o locuitoare din Andreevka.

Oamenii legii cu care au discutat jurnaliștii de la Scheme nu exclud ca Alexander Ciriasov, coleg cu Daniil Frolkin, să fie implicat în aceste crime.

Ivan Rîbițki

Pe aceeași stradă, Sloboda, unde au fost împușcați cei trei bărbați menționați anterior, a fost găsit și trupul lui Ivan Rîbițki, în vârstă de 45 de ani. Inițial a fost înmormântat în grădină, iar după plecarea trupelor ruse a fost reînhumat.

„Tot ceea ce știu despre moartea fratelui meu este că rușii i-au hărțuit soția. Fratele meu le-a strigat să nu se atingă de soția lui, a încercat să o protejeze, după aceea a fost dus undeva”, afirmă Victor, fratele defunctului.

Potrivit acestuia, pe certificatul de deces al fratelui său scria că „are o plagă secționată la feță, adică o leziune cranio-cerebrală foarte gravă, incompatibilă cu viața”.

Igor Savran și Vladimir Pojarnikov

Trupurile celor doi vecini și foști colegi de clasă, Igor Savran și Vladimir Pojarnikov, au fost găsite la o fermă din localitate. Aveau 46 de ani. Savran lucrat ca agent de securitate, Pojarnikov lucra ca șofer. Pe 19 martie, soldații ruși i-au luat pe amândoi.

„Examinarea a indicat [cauza morții] ca fiind o rană de glonț în piept”, spune Liubov Vitkovskaia, rudă cu Savran,și locuitoare a satului Andreevka.

Andrei Kostețki

La marginea orașului Andreevka era un centru de reabilitare pentru persoanele cu dependențe. A fost distrus în timpul bombardamentului. Potrivit sătenilor, soldații ruși l-au ucis pe Andrei Kostețki, unul dintre pacienții centrului, trăgând cu ceva în direcția lui.

„A avut o fractură de picior deschisă, toată fața lui era lovită. A sângerat de la rană. Apoi au tras cu ceva din tanc, el a văzut și a început să se ascundă”, a declarat Galina, o localnică.

Evgheni Stepaniuk

Cadavrul lui Evgheni Stepaniuk, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit îngropat într-o grădină din curtea unei case de pe strada Melia, strada principală din Andreevka. Proprietara casei, Zinaida Forosteț, s-a întors după plecarea trupelor ruse și a văzut în grădina ei un morman de pământ pe care se afla o lopată.

„Tocmai ajunsesem și din prima zi mi-am dat seama că fusese îngropat cineva aici. <…> Bucătăria era toată plină de sânge, și covoarele, și paturile”, afirmă ea. Potrivit femeii, în pivniță nu mai erau provizii, dar erau două saltele, un godin, un acordeon, două cutii cu sticle și inscripția „Lech a fost aici – Xiaomi 11 pro”.

Anton Ișcenko

Anton Ișcenko, în vârstă de 23 de ani, a devenit cel mai tânăr locuitor din Andreevka ucis în timpul ocupației. Cadavrul său a fost găsit de un consătean, Vasili, în apropierea grădinii. Acesta petrecuse ceva timp ca prizonier al armatei ruse, împreună cu alți doi vecini. Apoi, Vasili a fost eliberat și, potrivit lui, Anton a fost sechestrat.

„Când l-au închis pe acest Anton, acești doi tipi au rămas, iar Anton a fost luat și dus, apoi băieții au auzit împușcături și Anton nu s-a mai întors. După toate probabilitățile, a fost împușcat și târât, apoi aruncat lângă grădină”, crede Vasili. Trupul lui Anton a fost identificat de către mama lui.

Andrei Rudenko

Un bărbat de 44 de ani a fost găsit mort peste drum de locul în care fusese lăsat Anton Ișcenko. Cadavrul lui Andrei Rudenko a fost observat abia pe 11 aprilie, la o săptămână și jumătate după retragerea trupelor ruse. Văduva sa, Oksana Rudenko, a declarat că soțul ei a dispărut în timpul ocupației.

„Am așteptat o zi, dar sâmbătă dimineața nu am mai putut suporta, am fost la soldații ruși de acolo, în centru. Mi-am ridicat mâinile pentru că mă temeam că mă împușcă. Dar nu m-am apropiat de ei, nu m-au lăsat să intru, au început să spună: Stai!. Am început să strig: Eliberați-mi soțul, vă rog!. Ei au spus: Du-te acasă, nu mai veni aici. Dar tot am stat și le-am strigat să-mi lase soțul să plece. Au început să tragă în aer, m-am gândit că nu este soțul nu mai este, iar dacă nu mă întorc acasă și eu, am doi copii … După aceea, nu l-am mai văzut pe Andrei”, își amintește văduva.

Ivan Saliuk, Liudmila Kardaș și Peter Ostapovski

Toți au murit în urma bombardamentelor. Casa lui Ivan Saliuk a ars după ce a fost lovită de un obuz în timp ce proprietarul dormea ​​înăuntru. Liudmila Kardaș a fost rănită la spate, în timpul unuia dintre atacuri, potrivit localnicei Larisa Stepaniuk.

„Am căutat prin vecini peroxid de hidrogen, unguentul lui Vișnevski (lat. Linimentum balsamicum Wishnevsky – pentru răni, arsuri – n.tr.), permanganat de potasiu. Nu au putut-o decât spăla, iar timp de două zile a fost foarte chinuită. Și-a scris adresele pe mâini, cu un marker, pentru că știa că va muri și i-a fost foarte teamă că rușii nu o vor duce în Belarus. Spunea: Mă vor arunca undeva pe drum”, afirmă Stepaniuk.

Piotr Ostapovski, un locuitor din satul Krasnaia Gorka (ține de Andreevka), a murit în fața fiicei și a soției sale, pe 27 februarie. „Soțul meu a mers la fermă să dea de mâncare, noi am ieșit din casă și am așteptam la scări, iar în acel moment a zburat o rachetă direct spre el”, își amintește văduva, Irina Ostapovskaia.

„Colaborarea cu rușii va fi pedepsită”. Partizanii ucraineni povestesc cum rezistă în teritoriile ocupate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here