Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că încă nu este clar cum a votat reprezentantul României în cazul numirii Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, după ce câteva ore mai devreme a spus că a votat contra. În pofida declarațiilor premierului Dăncilă, care a afirmat tranșant, miercuri seară, că îi va da mandat ambasadorului român la UE, Luminița Odobescu, să voteze contra candidaturii Laurei Codruța Kovesi, reprezentanta României ar fi votat pro-Kovesi, arată surse coroborate, europene și politice, consultate de Ziare.com.

Este un vot majoritar, din 22 au fost 17 voturi pentru. Majoritatea trebuie respectată”, a afirmat premierul. Întrebată cu cum a votat reprezentantul României la UE, ambasadorul Luminiţa Odobescu, Dăncilă a zis: ”Este o informație încă neverificată. Vom vedea apoi cum a votat. Nu am reușit încă să vorbesc cu ea”, a afirmat Dăncilă. La Europa Liberă, premierul spusese în urmă cu câteva ore, întrebată cum a votat Odobescu: „Aşa cum am spus, împotrivă„. Premierul a precizat că nu știe dacă președintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Luminița Odobescu, pentru a-i cere să voteze pentru fostul procuror-șef DNA.

Întrebată dacă o să o felicite pe Kovesi, Dăncila a declarat joi: ”Felicit orice om care obține un rezultat”. ”Sper să nu afecteze imaginea României, dar sunt mai mult acuzații, dosare deschise, dacă unul din dosare devine realitate sau are influențe asupra imaginii, pe plan extern reprezintă România și imaginea României poate fi afectată”, a mai spus Dăncilă”.

Eu am spus că este bine că să lămurească toate aceste lucruri pentru că și încrederea pe plan extern este mult mai mare. Nu am spus că este vinovată sau nu este vinovată pentru că acest lucru nu pot să-l hotărăsc eu, judecătorii sunt cei care fac judecăți. Este opinia fiecărei țări. După cum știți, am lucrat 9 ani la Bruxelles. Nu se discută opinia fiecărei țări la Bruxelles. Este opinia fiecărui stat. Eu cred că trebuia să puneți această întrebare celor care s-au poziționat de fiecare dată împotriva României. Haideți să luăm rezoluția împotriva României, semnată de eurodeputați PNL. Sunt lucruri care afectează imaginea României. Asta a fost opinia noastră, cum a respectat opinia celorlalte țări, și această opinie trebuie respectată. Să ne amintim când a fost desemnat domnul Tusk și Polonia nu a susținut această candidatură„, a conchis premierul.

Din 22 de state, Kovesi a primit 17 voturi, iar unul dintre cele împotriva se pare că a fost al României. Dancila anunțase și miercuri seară că i-a dat mandat ambasadorului României la UE Luminița Odobescu să voteze împotriva.

Chiar și acum Dancila a continuat să spună că ea nu crede că Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să candideze până nu și-ar fi lămurit dosarele deschise în țară de Secția Specială. Ea spune că dacă în final Kovesi va fi găsită vinovată de vreuna din acuzațiile de acolo, ar afecta imaginea României.

Întrebată însă dacă nu consideră că e afectată imaginea și după ce Kovesi n-a fost susținută de propriul Guvern, Dăncilă s-a eschivat.

Este opinia fiecărei țări, am lucrat 9 ani la Bruxelles, acolo opinia fiecăruia contează, nu se discuta opinia fiecărei țări. Este opinia fiecărui stat, eu cred că trebuia să îi întrebați pe cei care s-au poziționat de fiecare dată împotriva României.

Hai să luăm rezoluția unde am avut eurdeputati care au votat împotriva României. Hai să luăm președinția rotativă cosiderata un succes, dar criticată de USR. Asta a fost opinia noastră, cum am respectat opinia altor țări și a noastră trebuie respectată. În democrație trebuie să-ți spui punctul de vedere”, a spus Dăncilă.

În pofida declarațiilor premierului Dăncilă, care a afirmat tranșant, miercuri seară, că îi va da mandat ambasadorului român la UE să voteze contra candidaturii Laurei Codruța Kovesi, Luminița Odobescu ar fi votat proKovesi. Potrivit unor surse Ziare.com., președintele Klaus Iohannis ar fi avut o convorbire telefonică cu Luminița Odobescu, în care i-ar fi dat mandat să voteze pro-Kovesi.

O confirmare indirectă vine chiar de la președintele Iohannis:

Așa cum am acționat în acest caz, voi continuă să sprijin români integri, competenți și profesioniști în funcții de conducere la nivelul instituțiilor Uniunii Europene”, a transmis acesta, joi, într-o declarație de presă.

Viorica Dancila a decis să facă publică decizia PSD de a o bloca în continuare pe fosta șefa a DNA să acceadă la conducerea Parchetului European, după CEx-ul de miercuri seară, când, în urma informațiilor deja publice, că mandatul dat ambasadorului român la UE ar înclina spre Kovesi, partidul și-a îndemnat premierul să se dezică de așa ceva.

În reuniunea COREPER de joi la prânz, ambasadorii statelor la UE au dat un vot covărșitor pentru ca Laura Kovesi să fie și candidatul Consiliului UE, ceea ce înseamnă, practic, că fosta șefa a DNA e confirmată pe funcție, restul procedurii fiind mai degrabă o formalitate. Au fost 17 voturi pentru, dintr-un total de 22.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here