Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni o lege controversată care permite extinderea statutului de ”agent străin” la jurnaliști și internauți, un text care este criticat de ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului care spun că reprezintă o amenințare la libertatea de expresie, relatează AFP.


Astfel, apărătorii drepturilor omului văd această lege, adoptată la sfârșitul lunii noiembrie de către deputați, ca pe un risc suplimentar de cenzură și ca pe o amenințare la libertatea de expresie. Textul de lege va intra în vigoare imediat.


Ministerul Justiției va putea să de acum înainte să numească drept ”agenți străini” persoane fizice care lucrează în presă.


Potrivit The Moscow Times poate fi catalogat drept ”agent străini” orice individ care distribuie informații pe internet și primește bani din surse străine, precum și indivizi care distribuie site-uri care pot fi etichetate drept ”agenți străini”.

Cel puțin nouă organizații de știri finanțate de guvernul SUA au fost desemnate „agenți străini” în conformitate cu versiunea inițială a legii, de când a fost semnată de președintele Vladimir Putin în 2017, ca represalii la decizia Americii de a restricționa mass-media condusă de Kremlin.

Cine poate fi etichetat drept ”agent străin”?

Legea se aplică oricărei persoane care distribuie informații pe internet și primește bani din surse străine.

– De asemenea, orice persoană care distribuie mass-media străină poate fi etichetată drept agent străin.

– Duma de stat a confirmat că atât străinii, cât și rușii pot fi etichetați drept „agenți străini” în conformitate cu noua lege.

*Ce se întâmplă cu așa-numiții ”agenți străini”?

– Toate materialele publicate de o persoană care primește bani din străinătate – inclusiv postări de socializare – vor fi etichetate ca fiind distribuite de un agent străin. Această etichetă va fi adăugată de către individ sau de site-ul web pe care apare conținutul său, și nu de către guvern.

– „Agenții externi” vor fi obligați să creeze entități juridice în Rusia, cu care Ministerul Justiției să poată interacționa. 


Nouă ONG-uri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International și Reporteri fără Frontiere, și-au exprimat îngrijorarea că amendamentele ar putea viza nu doar jurnaliști, ci și bloggeri și utilizatori ai internetului care beneficiază de burse, finanțări sau venituri din partea unui site de știri relevant.


”Va deveni un instrument puternic de a reduce la tăcere vocea opoziției”, au denunțat ONG-urile într-un comunicat publicat luna trecută.


Din 2012, o lege rusă permite autorităților să numească drept ”agenți străini” asociații care primesc finanțări din afara Rusiei și pentru că au ”activitate politică”. În 2017, această posibilitate a fost extinsă mass-mediei din Rusia.


În Rusia, respectatul ONG Memoria, organizația anticorupție a opozantului Alexei Nvalnîi și RFE/ Radio Svoboda, finanțate de către Congresul american, sunt recunoscute ca ”agenți străini”.

Termenul ”agent străin” era aplicat în era stalinistă opozanților reali sau presupuși și a fost folosit în anii ’70 și ’80 pentru a cataloga disidenții acuzați că sunt plătiți de către Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here