30 de ani de la Revoluție | Mesajul Comisiei Europene: Oamenii și-au riscat viața pentru o viață mai bună

sursa: EBS

Comisia Europeană a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj dedicat celor 30 de ani care au trecut de la începutul Revoluției Române. CE a lăudat curajul românilor de atunci, dar a și amintit că revoluția din decembrie 1989 a fost de o violență fără precedent în Europa de Est.

„Acum 30 de ani, scânteia care a aprins Revoluția Română a apărut în orașul Timișoara din vest și s-a extins repede în toată țara. Ce a urmat a fost cea mai sângeroasă revoltă anticomunistă din Europa.

Oamenii au ieșit pe străzi, și-au riscat viața și libertatea ca să lupte pentru o viață mai bine, pornind tranziția României către democrație” a scris Comisia Europeană. Textul este însoțit și de un scurt clip sugestiv.

Romanian Revolution of 1989

30 years ago, the spark that ignited the Romanian Revolution arose in the western town of Timișoara and soon spread across the country. What followed was Europe’s bloodiest anti-communist uprising. People took to the streets, risking their lives and freedom to fight for a better life, starting Romania’s transition to democracy.

Publicată de European Commission pe Vineri, 13 decembrie 2019

Acesta nu este singurul omagiu al Comisiei Europene pentru Revoluția Română. Cu ajutorul executivului european a fost realizat și filmul documentar ”Ne-am ridicat: România, 1989-2019”, care arată cum s-a schimbat țara în ultimele trei decenii.

„Pe 12 ianuarie 1990, jurnalistul scoțian Rupert Wolfe Murray a ajuns pentru prima dată în România. A găsit atunci o țară care își pornea drumul spre democrație, cu o populație dornică de schimbare. A observat nașterea unei tinere democrații și a dorit să ajute la vindecarea rănilor lăsate de regimul comunist, axându-se pe munca de voluntariat în orfelinatele sistemului.

După 30 de ani Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea și pentru a înțelege și mai bine ce s-a petrecut la Revoluție. Împreună cu prietenul și fostul său cameraman, Laurențiu Mihai, jurnalistul a parcurs țara de la sud la nord și de la est la vest pentru a înțelege cum au resimțit românii tranziția. 

Rupert Murray, Laurențiu Mihai și regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2000 de km prin România pentru a afla cum s-a dezvoltat țara în cei 30 de ani. Au revenit în locurile pe care Rupert le-a vizitat în 1990, în Piața Operei din Timișoara unde a început Revoluția, la Ionășeni în județul Botoșani unde a participat la reconstrucția unui orfelinat, dar și la Ciugud, cea mai dezvoltată comună din țară.

Documentarul oferă o privire din interior a Revoluției, prin imaginile în exclusivitate din Timișoara zilelor de 16-17 și 20 decembrie, imagini cu muncitorii de la ELBA care au revenit în Piața Operei deși cu 2 zile înainte s-a tras în oameni, imagini cu victimele ascunse de armată după raziile făcute prin oraș, declarații ale martorilor și ale oamenilor care au fost atunci în piață. Imaginea de ansamblu este dată de cele 15 interviuri cu experți și personaje ale Revoluției, tranziției și prezentului. Printre ei îi veți recunoaște pe politologul Armand Goșu, regizorul Florin Iepan, jurnalistul Chris Stephen de la The Guardian care a documentat Revoluția de la Timișoara, sau Damian Gheorghe, primarul comunei Ciugud, jud Alba, comuna care deține recordul pentru absorbția de fonduri europene în România.” a transmis reprezentanța în România a CE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here