Minciunile ministrului Sorina Pintea. Spitalul Marie Curie a cerut oficial aparatura necesară spitalului oncologic pediatric

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Într-un interviu pentru Universul.net, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, respingea, marți, acuzațiile potrivit cărora nu sprijină dotarea cu aparatura medicală necesară a spitalului oncologic pediatric construit din donații invocând absența unor solicitări formulate oficial de conducerea Spitalului Marie Curie.

Ministerul nu poate finanța fundații, susține Sorina Pintea. „Adică spitalul să facă solicitarea pentru că autorizația de construcție este emisă de spital”, punctează oficialul.

Tot marți, într-un dialog cu Universul.net, Carmen Uscatu, una din inițiatoarele proiectului spitalului oncologic pentru copii, arăta că, din contră:

  • Noi am solicitat aparat de radioterapie – și există proiect cu Banca Mondială de dotare cu aparate de radioterapie, un proiect la Ministerul Sănătății.
  • Deși am solicitat echipamente pentru terapie intensivă și blocul operator, nu am primit. Deci în doi ani de mandat dumneaei nu a sprijinit cu nimic acest proiect

Dar, după cum veți vedea mai jos, dintr-o postare de acum câteva zile, rezultă că solicitările nu au fost făcute în numele Asociației Dăruiește Viața, deci a unei „fundații”, după cum se exprimă ministrul Pintea, ci în numele Spitalului Marie Curie, în curtea căruia este ridicat din donații spitalul pentru copiii bolnavi de cancer.

Acum, argumentele pe larg ale ministrului Sorina Pintea:

  • Adică dacă dorește aparatură medicală pentru dotarea acelei secții, pentru că a fost solicitare din partea Asociației Dăruiește Viața, dar eu nu pot ca și minister să finanțez asociații. Nu am voie. Și dacă finanțez spitalul, am nevoie de o solicitare conform legii.
  • Au fost solicitări de fonduri pentru aparatură medicală și eu am spus că trebuie să se respecte legea. Adică spitalul să facă solicitarea pentru că autorizația de construcție este emisă de spital.
  • Dar Ministerul Sănătății trebuie să respecte niște proceduri, Ministerul Sănătății nu poate să finanțeze entități private, ci doar unitățile publice, pe baza respectării unor proceduri. Prin urmare, acesta a fost scopul vizitei mele acolo și a întâlnirii pe care am avut-o cu reprezentantele „Dăruiește viață”, fapt care poate fi confirmat de toți cei prezenți acolo.
  • Nu poți să spui că ministerul nu vrea, atâta vreme cât nu s-au respectat pașii procedurali legali. Foarte bine că cineva construiește un spital, dar statul trebuie să respecte niște proceduri, pe care eu nu îmi permit să le încalc.

Iar mai jos, ce scria Carmen Uscatu, zile trecute, despre cererile oficiale înaintate ministerului pentru dotarea cu aparatura medicală necesară:

  • Aprilie 2018 – solicitare de aparate de radioterapie (trimisă de Spitalul Marie Curie către minister, conform înțelegerii dintre ministru și Daruieste Viata)
  • Aprilie 2019 – solicitare de echipamente medicale bloc operator și terapie intensivă, în baza auditului realizat de Daruieste Viata, trimisă de Spitalul Marie Curie către ministru.
  • Iulie 2019retransmiterea solicitării din aprilie 2019.

Ministrul Sorina Pintea a avut la dispoziție mai bine de o săptămână să ia act și, eventual, să contrazică datele furnizate de echipa de la Dăruiește Viață.

Foto: INQUAM/George Călin

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here