Ambasada Chinei în România mitraliază cu noi acuzații: „Povești ciudate” și „viruși politici”

Ambasada Chinei își continuă tirul de acuze la adresa criticilor din România privind responsabilitatea puterii comuniste de la Beijing pentru provocarea pandemiei globale de COVID-19.

Ambasada Chinei de la București și-a transformat pagina de Facebook  într-o „catapultă” propagandistică, în tandem cu tacticile Partidului Comunist Chinez, care caută să șteargă urmele provenienței coronavirusului.

Reprezentanța diplomatică a postat pe Facebook un comentariu în trei părți semnat de purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România.

„Este timpul să nu mai vorbiti despre povești ciudate și argumente absurde de epidemie”, își începe tirada purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la București, Tang Fujian.

Postarea integrală:

Recent, au apărut idei potrivit cărora China oferă asistență materială multor țări pentru a lupta cu epidemia noului tip de coronavirus, deoarece China se simte vinovată. Aceasta este un mod de a judeca pe nedrept o țară nobilă după propria minte disprețuitoare, ceea ce este de-a dreptul ridicol.

Sursa noului tip de coronavirus este o problemă științifică complexă care necesită opinii profesionale și științifice, iar Organizația Mondială a Sănătății a declarat deja că sursa nu poate fi determinată. Ca victime ale epidemiei, guvernul chinez și poporul chinez au muncit din greu, pentru ca situația de prevenire și control al epidemiilor domestice să se îmbunătățească. În același timp, oferim sprijin și asistență în cadrul capacității noastre altor țări care au nevoie și contribuim în măsura maximă posibilă la asigurarea siguranței și sănătății oamenilor din toate țările.

Numeroase provincii și orașe din China cresc în mod activ cantitatea de materiale medicale necesare în mod urgent pentru România, întreprinderile chineze și comunitatea de chinezi din România, de asemenea, au luat măsuri pentru a găsi modalități de a aduce ajutoare și a manifesta grija și solidaritate față de poporul român, acesta este modul în care chinezii îi tratează pe alți. Nu contează câte materiale au fost donate, le-am donat din suflet, demonstrând sprijinul nostru pentru poporul român în lupta cu epidemia.

În fața epidemiei, nici o țară nu poate supraviețui singură, doar prin unitate și cooperare se pot depăși dificultățile. În loc să-i învinovățiti pe ceilalți, trebuie să ne concentrăm la propriile activități de prevenire ale epidemiei. Probabil unora le place să stea cu vorbele goale, alții aleg doar să privească nepăsători, iar noi alegem să trimitem ajutor acolo unde este nevoie de el.

În al doilea mesaj, Tang Fujian apasă adânc pedala acuzelor: „Nu răspândiți «viruși politici»”.

China a renunțat între timp la scenariul plantării virusului de către Statele Unite, dar păstrează nebuloasa în privința vinovăției politice de la baza pandemiei.

Postarea integrală:

Unii oameni denaturează faptele și induc în eroare publicul, încercând să coreleze noul tip de coronavirus cu China. De fapt, China a trimis primul raport despre epidemie către Organizația Mondială a Sănătății nu denotă faptul că sursa virusului se află în China. În acest sens, Organizația Mondială a Sănătății a precizat că sursa nu poate fi identificată în acest moment. Dacă cineva este interesat de sursa virusului, poate face investigații științifice și aprofundate la nivel mondial.

În 2009, epidemia de gripă H1N1 s-a răspândit în 214 țări și regiuni, 1,63 milioane de persoane au fost infectate, aducând moartea pentru peste 280.000 de suflete și nimeni nu a ridicat problemă, si anume „virusul Americii de Nord”. În absența dovezilor, este imoral să aducă acuzații unei anumite țări de a fi o „sursă epidemică”, este un act discriminatoriu de a arunca vina pe seama altuia și reprezintă un act de răspândire a „virusului politic”. Nimeni nu poate face lucruri care încalcă principiile obiectivității, echității și dăunează intereselor altora, pretextând libertatea de exprimare.

În prezent, pentru țările lumii, sarcina de primă importanță este a se uni ca un singur tot și a lupta mână-n mână împotriva epidemiei.

În a treia postare, acuzând „orbirea colectivă”, Ambasada Chinei propune propria cronologie a coronavirusului, de la primele cazuri și până la explozie pandemică la nivel global.

Postarea integrală:

Covid-19, fiind un virus nou și nemaivăzut în trecut, nu a fost cunoscut de nimeni în stadiul incipient, iar descoperirea, cercetarea, detectarea și confirmarea virusului, necesită timp.

Potrivit rapoartelor de presă, la data de 27 decembrie 2019, doamna Zhang Jixian, directorul Departamentului de Medicină Respiratorie și de Îngrijire Critică, Spitalul de Integrarea Medicinei Tradiționale Chineză și a Medicinei Moderne din Provincia Hubei a raportat cele trei cazuri suspecte pe care le-a consultat pentru prima dată. În data de 29, Comisia de Sănătate din Provincia Hubei și Municipiul Wuhan au indicat centrele de controlul și prevenirea bolilor, precum și spitalele să efectueze investigații epidemiologice. La 30 decembrie, Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a emis un anunț de urgență cu privire la tratamentul pneumoniei neidentificate. La 31 decembrie, un grup de experți ai Comisiei Naționale de Sănătate a ajuns la Wuhan pentru a efectua o anchetă la fața locului. La 3 ianuarie 2020, din proprie inițiativă, China a început să notifice oficial și în timp util OMS și alte țări, inclusiv SUA despre informațiile obținute. La 11 ianuarie, Centrul Național de Controlul și Prevenirea Bolilor din China a pus integral online cinci secvențe genetice de genom ale noului coronavirus și a împărtășit date cu întraga lume și OMS. Pe 23 ianuarie, China a adoptat măsuri cuprinzătoare, minuțioase și riguroase, fără precedent, precum închiderea accesului spre și dinspre Wuhan. Au trecut mai mult de două luni de atunci. Conform evaluării OMS, măsurile decisive, eficiente și luate la timp de Guvernul R.P. Chineze au evitat infectarea a sute de mii de oameni, protejând în cea mai mare măsură viața și sănătatea oamenilor din China și din întreaga lume și au câștigat timp prețios pentru ca alte țările să ia măsuri preventive și de control.

Suntem deschiși și transparenți, dar încă există oameni care ne acuză neîntemeiat, acest tip de ”orbire selectivă” se întâmplă tot mai des. Când am închis orașul, unii ne-au acuzat că restricționăm libertatea individuală a persoanei, dar acum țările din întreaga lume au luat măsuri similare, deoarece care funcționează și este în interesul public. Recomandăm acestora să respecte faptele, să fie mai raționali, să renunțe la prejudecăți și calomnie.

Iată, însă, o altă cronologie, una fără avizul Beijingului, alcătuită de informațiile obținute de Washington Post, Wall Street Journal și South China Morning Post:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here