Antena 3 și RTV, primele somații de la CNA pentru derapajele avute în contextul coronavirus

Consiliul Naţional al Audiovizualului penalizat cu somații publice posturile RTV și Anena 3. Potrivit unui comunicat al Consiliului, au fost analizate rapoarte ale Direcţiei Monitorizare, pentru modul în care a fost reflectată criza generată de noul coronavirus Covid-19.

Pagina de Media notează, în context, că în CNA s-a făcut scut în fața celor două televiziuni: „Stațiile de știri au scăpat ieftin, doar cu somații din partea forului audiovizual, după câteva derapaje venite în contextul epidemiei de Coronavirus. România TV a dat imagini în buclă, fără verificare, cu un „suspect de coronavirus fugărit de medici”. Ulterior, totul s-a dovedit a fi o farsă. Antena 3 a avut mai multe burtiere panicarde, imediat după ce președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență”.

Comunicatul integral al CNA:

  • Întrunit în ședința publică din data de 19.03.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte întocmite de Direcția Monitorizare pentru modul în care a fost reflectată în spațiul audiovizual criza generată de noul coronavirus COVID 19. Au fost monitorizate mai multe emisiuni de știri și dezbateri difuzate de 11 posturi de televiziune, respectiv Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro Tv, Realitatea Plus, România TV și TVR 1, rapoartele cuprinzând perioada 24 – 28 februarie și zilele de 4, 11 și 14.03.2020.
  • Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a sancționat posturile România TV și Antena 3 cu câte o somație publică pentru nerespectarea prevederilor art. 65 și ale art. 75. În cazul televiziunii România TV a fost reținut și art. 64. alin. (1) lit. b.
  • Totodată, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privința celor două variante ale spotului publicitar tv aferent campaniei de promovare a produsului Vel Pitar („Vel Pitar, alege siguranța alimentară, gama – 30 sec.” și „Vel Pitar, alege siguranța alimentară, gama, imagini – 30 sec.”), difuzate cu încălcarea dispozițiilor art. 101 din Codul audiovizualului, conform cărora „este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile”.
  • În acest context, CNA reamintește radiodifuzorilor necesitatea respectării de către furnizorii de servicii media audiovizuale a măsurilor dispuse pe durata instituirii stării de urgență (Instrucțiunea nr. 2 din 16 martie 2020).
  • În aceeasi ședință, după analizarea rapoartelor întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:
  • – amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru încălcarea prevederilor art. 35, art. 40 alin. (1) și art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Raportul de monitorizare a cuprins 7 emisiuni de știri și dezbateri difuzate în perioada 21-25.02.2020 și 03 – 04.03.2020;
  • – somație publică postului Antena 3 deoarece nu a respectat dispozițiile art. 40 alin. (1) și nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Raportul de monitorizare a cuprins emisiunile „Sinteza zilei” (edițiile din 12 și 18.02.2020) și „Esențial” (ediția din 13.02.2020).
  • Menționăm că CNA a revocat decizia luată în ședința din 10.03.2020 privind sancționarea cu somație publică a postului TVR 2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here