Atacul PSD asupra spitalului ridicat din donații pentru copiii cu cancer, explicat pe scurt

Primarul general al Capitalei atacă un proiect social fără precedent în România ultimilor 30 de ani – construirea exclusiv din donații a primului spital de oncologie dedicat tratării copiilor.

În aceeași perioadă, inițiatorii proiectului acuză intimidări și presiuni făcute asupra lor direct de ministrul Sănătății din Guvernul Dăncilă. Replica primarului – sfidătoare. Replica ministrului – presărată cu minciuni.

Mai jos, filmul evenimentelor, de la începuturile proiectului și până azi, când scandalul a ajuns la vârful a două instituții-cheie:

 • Proiectul construirii primului Spital cu servicii integrate de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România demarează în 2015. Inițiatorii: Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, de la Asociația Dăruiește Viață.
 • În luna iunie 2018, începe turnarea fundației, unitatea fiind ridicată în curtea Spitalului “Marie Curie” din București.
 • Cu timpul, aproximativ 260.000 de persoane și 1.700 de companii se alătură campaniei de strângere de fonduri. Donațiile lor însumează 26 de milioane de euro.
 • În 2018 și 2019, Spitalul Marie Curie solicită Ministerului Sănătății sprijin pentru dotarea cu aparatură medicală pe zona de radioterapie, terapie intensivă, bloc operator. Fără succes, deși, potrivit lui Carmen Uscatu, Ministerul Sănătății derulează programe cu Banca Mondială pentru dotarea spitalelor cu echipamente cu Banca Mondială.
 • Mai mult, proiectul și inițiatorii lui intră în colimatorul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea. Acum câteva zile, edilul a distribuit pe Facebook o postare în care stilistul Dana Budeanu ataca fără menajamente proiectul spitalului oncologic pentru copii.
 • Luni, Oana Gheorghiu, de la Asociația Dăruiește Viața, critică, pe Facebook, gestul descalificant al Gabrielei Firea.
 • Marți, pe fondul umflării scandalului, Gabriela Firea vine cu o replică sfidătoare.
 • Marți, într-un interviu acordat Universul.net, Carmen Uscatu, colega Oanei Gheorghiu, face o nouă dezvăluire. Cu patru zile înainte, în biroul managerului de la Spitalul Marie Curie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, trece la intimidări și presiuni: le acuză pe Uscatu și Gheorghiu că acționează ilegal și le transmite că banii strânși din donații pentru construirea și echiparea spitalului ar trebui să treacă la bugetul de stat.
 • În cadrul aceluiași interviu, Carmen Uscatu pune în lumină lipsa de sprijin a ministerului condus de Sorina Pintea pentru spitalul destinat tratării copiilor bolnavi de cancer.
 • Contactată tot marți de Universul.net, Sorina Pintea respinge acuzațiile. Susține că nu a intimidat și nu a presat pe nimeni și explică pasivitatea imputată ministerului recurgând la argumentul birocrației. Potrivit lui Pintea, Ministerul Sănătății nu poate ajuta fundații (în cazul de față Dăruiește Viață), ci spitale, astfel că pentru a se implica în dotarea cu aparatură medicală a spitalului construit din donații e nevoie de solicitare oficială făcută de Spitalul Marie Curie. Din spusele ministrului rezultă că acest demers nu fusese făcut.
 • Miercuri, Universul.net dezvăluie că ministrul Sănătății a mințit atunci când a invocat lipsa solicitărilor respective, menite să respecte procedurile prevăzute de lege.
 • Miercuri, Gabriela Firea recunoaște, într-un interviu la Digi 24 că îi aparține contul de Facebook care a preluat postarea Danei Budeanu și își argumentează decizia ca fiind o expresie a libertății de exprimare. În același timp, Firea le acuză pe Carmen Uscatu și pe Oana Gheorghiu că sunt instrumente ale unui atac politic orchestrat de Vlad Voiculescu, potențial candidat la Primăria Capitalei.
 • Joi, Universul.net dezvăluie în ce constă relația de colaborare dintre Gabriela Firea și Dana Budeanu
 • Joi, Pro TV anunță că a încetat colaborarea cu Dana Budeanu

6 COMENTARII

 1. Ce puteti cere doamnelor acestor nenorociți…si bestii….POLITICE….nu au făcut nimica in viata lor…poate ca blestemul părinților copiilor bolnavi le va ajunge cu siguranta……Succes in tot ceea ce faceti….ptr.Romania si acesti COPII….Felicitări…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here