Aurescu a pledat, la reuniunea informală a miniştrilor de externe, pentru o reacţie rapidă în cazul Belarus

Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a pledat, la reuniunea informală în format Gymnich a miniştrilor afacerilor externe din statele Uniunii Europene, în favoarea unei reacţii rapide şi consistente a UE în ce priveşte situaţia din Belarus şi a susţinut ferm importanţa sancţionării celor vinovaţi de fraudarea alegerilor, represiunile violente ale protestelor şi încălcările drepturilor omului, transmite News.ro.

Aurescu a anunţat că la MAE a fost iniţiată procedura de alocare a unei contribuţii financiare voluntare pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, în valoare de 100.000 de euro.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, în perioada 27-28 august, la reuniunea informală în format Gymnich a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care are loc la Berlin, sub egida Preşedinţiei germane a Consiliului UE. Discuţiile din prima zi a reuniunii au vizat situaţia din Belarus, pe agendă fiind şi un dejun de lucru cu ministrul Afacerilor Externe din statul Israel Gabriel Ashkenazi, dedicat relaţiilor UE-Israel şi analizei situaţiei din regiune, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

În ceea ce priveşte situaţia din Belarus, în contextul evoluţiilor recente ca urmare a alegerilor din 9 august, miniştrii şi-au exprimat îngrijorarea profundă faţă de menţinerea tensiunilor interne, continuarea represaliilor la adresa protestatarilor paşnici şi acuzele adresate Occidentului pentru presupusa implicare în aceste demonstraţii. 

„Ministrul Bogdan Aurescu a pledat în favoarea unei reacţii rapide şi consistente a UE şi a susţinut ferm importanţa sancţionării celor vinovaţi de fraudarea alegerilor, represiunile violente ale protestelor şi încălcările drepturilor omului, până la cel mai înalt nivel. A exprimat sprijinul pentru trimiterea unei misiuni OSCE, asistată de UE, care să faciliteze un dialog direct între autorităţi şi societatea civilă”, precizează MAE. 

În acest context, Aurescu a propus creşterea şi diversificarea susţinerii pentru Belarus, prin intensificarea contactelor cu mediul academic, ONG-uri şi mass-media independente. El a arătat că România analizează măsuri concrete de susţinere a societăţii civile din Belarus, pe baza experienţei avute în parcursul democratic. În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a anunţat că la nivelul Ministerului Afacerilor Externe a fost demarată procedura de alocare a unei contribuţii financiare voluntare pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, în valoare de 100.000 de euro, din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare a României (RoAid).  

Potrivit MAE, în cadrul primei zile a reuniunii Gymnich, ministrul de Externe german, Heiko Maas, a găzduit un dejun de lucru privind situaţia din Orientul Mijlociu, la care a fost invitat ministrul de Externe al Israelului, Gabriel Ashkenazi. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, cu acest prilej, anunţul privind încheierea de către Statul Israel şi Emiratele Arabe Unite a unui acord care priveşte recunoaşterea statalităţii Israelului de către EAU şi normalizarea relaţiei dintre cele două state, acest demers reprezentând un moment deosebit de important în direcţia avansării Procesului de Pace în Orientul Mijlociu.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea fermă a României pentru soluţia celor două state şi a încurajat angajarea părţilor implicate în negocieri directe, cu respectarea dreptului internaţional. A subliniat, de asemenea, necesitatea unor măsuri de creştere a  încrederii, UE putând juca un rol în acest proces.

Totodată, a susţinut intensificarea relaţiei şi dialogului UE-Israel, inclusiv prin reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE-Israel.  Discuţiile miniştrilor afacerilor externe din UE vor continua vineri, cu situaţia din Mediterana de Est şi relaţiile UE-Turcia, relaţiile UE-Rusia, precum şi impactul geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global, prin raportare la rolul UE în plan internaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here