Avertismentul BCE, legat de lentoarea procesului de vaccinare

Sursa: Pixabay

Banca Centrală Europeană (BCE) consideră că lentoarea ritmului vaccinării împotriva covid-19 în anumite părţi ale lumii ar putea ameninţa stabilitatea financiară, în pofida faptului că relansarea economică a demarat, relatează AFP, preluată de News.ro.

Relansarea ecoomică în curs – printr-o activitate susţinută în întreprnderi din zona euro – a ”redus numeroase dintre cele mai rele temeri ale noastre cu privire la cicatrice economice şi creşterea riscului neplăţii creditelor” în urma covid-19, anunţă miercuri BCE într-un raport semestrial privind stabilitatea financiară.

Însă ”riscurile legate de pandemie cu au dispărut de tot, mai ales din cauză că progresele vaccinării au rămas lente în numeroase regiuni ale lumii”, subliniază vicepreşedintele BCE Luis de Guindos în preambulul raportului.

Noul coronavirus continuă să se răspândească, iar epidemia creşte în Europa, cu un nou ”record” de contaminări de până la 52.000 de cazuri noi în Germania, miercuri, în timp ce Franţa a depăşit marţi pragul de 20.000 de cazuri.

Astfel, prin perturbări de prevăzut pe pieţele muncii şi cererii şi ofertei, ”pandemia continuă să fie unul dintre principalele riscuri la adresa creşterii economice viitoare”, avertizează institutul.

Inflație

Pentru a completa tabloul ameninţărilor la adresa economiei, în document se subliniază asupra unor ”presiuni asupra laţurilor de aprovizionare mondială şi creşterii preţurilor energiei”, care reprezintă, de asemenea o provocare la adresa ”perspectivei inflaţiei” – etalonul pe care BCE îşi bazează politica monetară.

BCE lansează de asemenea un avertisment cu privire la ”buzunare exuberante” pe anumite pieţe, care s-au format în urma unei aprecieri a unor active financiare şi imobiliare.

Aceste sectoare se expun unui risc de corecţie, în contextul în care întreprinderi şi finanţe publice prezintă ”niveluri de îndatorare mai mari” din cauza pandemiei covid-19.

Aceste ”bule” sunt legate, în mod paradoxal, de politica banilor abundenţi şi ieftini pe care o duce BCE de ani de zile, cu scopul de a susţine activitatea, şi pe care institutul le supraveghează îndeaproape.

În urma încheierii Conferinţei ONU privind modificările climatice (COP26), săptămâna trecută, BCE îndeamnă, de asemenea, la o ”acţiune concentrată şi oportună” în lupta împotriva modificărilor climatice, în vederea unei limitări a riscurilor la adresa sistemului financiar.

De ce resping unii oameni vaccinul anti-Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here