Vela și Berbeceanu demontează manipulările despre starea de urgență: S-a lucrat non-stop la nota de fundamentare. Țara nu va fi blocată

Foto: INQUAM/George Călin

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că s-a lucrat ”non-stop” la întocmirea Notei de fundamentare care va permite preşedintelui instituirea stării de urgenţă. ”Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru limitarea noului coronavirus”, a transmis Vela, citat de News.ro. Oficialul a făcut totodată și un apel la calm şi solidaritate.

”Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unităţile sanitare, dar şi pentru pompieri, poliţişti şi jandarmi. Vreau să le mulţumesc şi lor pentru implicare şi să-i asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a le asigura resursele. Dumneavoastră, cetăţenii, puteţi sprijini pe efortul nostru al tuturor rămânând acasă. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniştii din toate instituţiile vor găsi cele mai bune soluţii pentru români. Suntem o naţiune puternică, haideţi să arătăm împreună acest lucru”, a mai declarat Marcel Vela. 

Carantină extinsă

Ministrul de Interne a mai arătat că se extinde procedura carantinei: ”Izolare la domicliu, în locaţia declarată la intrarea în ţară, pe o perioadă de 14 zile, pentru totate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri”. 

De asemenea, s-a instituit obligaţia ITM-urilor de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare.

În plus, se suspendă până la 31 martie organizarea şi desfăşurarea târgurilor auto.

Intervenția lui Traian Berbeceanu

Șeful de Cabinet al ministrului de Interne, comisarul Traian Berbeceanu, a arătat și el, într-o postare pe Facebook, că declararea stării de urgenţă are rolul de a ajuta populaţia. E vorba de protejarea și salvarea vieților, afirmă Brebeceanu.

Replica acestuia a venit, duminică, în contextul unor materiale difuzate de posturi ca Antena 3, care anunțau deja raționalizarea alimentelor după declararea stării de urgență. Nu se vor raţionaliza alimentele, ţara nu va fi blocată şi nu vor fi abuzuri ale autorităţilor, a mai întărit comisarul Traian Berbeceanu.

Postarea integrală pe Facebook:

  • Starea de urgență are menirea de a ajuta populația, de a vă proteja sănătatea, de a salva vieți în cele din urmă.
  • În același timp, știrile false și interpretările rău intenționate nu fac decât să îngreuneaze situația, să ne îndepărteze, pe noi toți, de la atingerea obiectivului firesc: limitarea contaminării și stoparea răspândirii noului coronavirus.
  • Nu este adevarat că alimentele vor fi raționalizate, nu este adevărat că țara va fi blocată și mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgență ar putea să genereze abuzuri ale autorităților.
  • Mass media, în mod special, cei care aleg să își exprime părerile prin intermediul rețelelor sociale, în particular, au datoria de a prezenta obiectiv, calm și realist situația. Iar dumneavoastră trebuie să aveți încredere în mesajele, indicațiile, solicitările și recomandările autorităților!
  • În cursul zilei de ieri, domnul ministru Ion Marcel Vela a primit următorul mesaj:
  • „Domnule ministru, Mihai Ghiță sunt, managerul Știrilor Kanal D. Vă vorbesc în numele conducerii noastre, vă stăm la dispoziție pentru tot ce aveți nevoie în aceasta criză, iar tonul nostru o să rămână în acesta perioadă pur informativ, și din surse oficiale, fără dramatizări. Ne puteți cere ajutorul oricând. Succes în rezolvarea acestei crize și aveți suportul nostru absolut”.
  • Un exemplu de normalitate, de echilibru, de implicare și profesionalism! Aceasta este atitudinea pe care o așteptăm, vă mulțumim și vă asigurăm de totala noastră implicare și dăruire!
  • Este o perioadă grea, însă, împreună vom reuși!

Context

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a decis să decreteze starea de urgență în România, începând de săptămâna viitoare, pentru a permite o luptă mai eficientă cu epidemia de coronavirus.

Anunțul a fost făcut la depunerea jurământului noului guvern condus de Ludovic Orban, care a avut loc în condiții speciale. Guvernul a fost învestit sâmbătă de Parlament, printr-o procedură urgentată.

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de asediu sau de urgență.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

  • Declarația de presă a președintelui Klaus Iohannis – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here